Арена

Законодавство досить чітко визначає, хто бере участь в обороні України

Відбулася пресконференція Головнокомандувача Збройних Сил України генерала Валерія Залужного. Як зауважив сам головнокомандувач – це його перша пресконференція і потрібно буде її запам’ятати.

У перебігові пресконфереції Валерій Залужний прокоментував ситуацію на фронті, питання ротації, законодавчі ініціативи уряду та президента, які стосуються мобілізації та ведення бойових дій на полях московитсько-української війни.

Перше важливе питання, що його прокоментував головнокомандувач, стосувалося мобілізації. Пряма мова Головкома ЗС України:

1. “Що стосується дефіциту військовослужбовців, кількости штурмових груп, і т.д. і т.д. Я неодноразово казав і вашим колегам і нашим журналістам про те, що те, що відбувається зараз це не є якимось шоу за яким спостерігають зі сторони і цікавляться, який рахунок… що буде завтра післязавтра. Я не хочу вести мову ні про які цифри. Я не хочу допомагати нашим ворогам робити їхню ворожу справу. При формуванні потреби (зброя, боєприпаси, техніка, люди) ми враховували людей, яких ми втратили, можемо втратити у майбутньому, і людей, які нам необхідні для формування тих чи інших підрозділів. Все разом формується у загальну цифру , яка нам потрібна для ведення бойових дій.

Що стосується уряду, то українське законодавство досить чітко визначає, хто бере участь в обороні України. Збройні сили воюють безпосередньо. Для того, щоб воювати, у них є для цього міністерство оборони, яке відповідно реагує на наші запити і займається задоволенням наших потреб. І людських в тому числі”.

2. “Я не втомлюся нагадувати всім, що йде війна. Війна, яка розвивається за своїми законами. Наші бійці зараз на фронті у надскладних і дуже важких умовах роблять свою справу. Мені б хотілося, щоб люди, які йдуть до війська, і особливо ті, хто вже служить у війську, чітко розуміли скільки їм необхідно буде воювати.

Разом з Міноборони ми погодилися на цифру 36 місяців, сподіваючись на два моменти – перше: це те, що не буде загострення на фронті, і по-друге: цих людей через 36 місяців буде ким замінити. Уряд, який взявся реалізувати цей закон, чітко розуміє, які у нашої держави є можливості. Я сподіваюся на те, що все-таки через 36 місяців ми впораємося із завданням, щоб замінити тих людей, які дійсно у надскладних умовах виконують свою роботу.

Звісно, це має бути саме ота цифра. Але це та норма, яка не зовсім реальна в тих умовах, в яких ми знаходимося, але нам залишається сподіватись на те, що інтенсивних бойових дій не збільшиться, і ми зможемо зробити заміну цих людей, яких ми плануємо замінити через 36 місяців”.

3. “У нас буде достатньо часу, щоб підготувати людський ресурс, який необхідний буде для заміни, щоб ситуація з демобілізацією не вплинула. Але уряд має розуміти те, що якщо йде мова про 36 місяців демобілізація, то ймовірніше за все розпочати цей процес необхідно буде з призову людей і підготовки”.

“Я впевнений, що західні партнери залишаться з нами. Всі інші потреби [внутрішні] обговорюються у Міністерстві оборони та деякі реалізовуються [по зброї]. Я не розчарувався рівнем забезпечення 2023 року”.

“2024 рік має відрізнятися від 2023-го, бо інакше нас чекає те, про що я писав в статті. Ми знайшли проблеми та 90% рішень, щоб діяти більш ефективно і зберегти людей. З нами погодилися наші партнери”.

“Ми захищаємо кожен клаптик нашої землі. Кожен клаптик. Але коли на цьому вузенькому клаптику ворожі снаряди починають перекопувати це місце разом із камінням, із землею, із нашими бійцями, життя наших бійців нам важливіше”.
“Що стосується ведення бойових дій навколо Авдіївки, не треба зациклюватися і на цьому робити шоу. Ведення бойових дій підпорядковується законам військовим, і вони не підпорядковуються тому, що чогось там хочуть політики чи журналісти”.

“Противник зараз має можливість концентрувати сили і можуть робити за два-три місяці те, що вони зробили з Бахмутом. Ми будемо обороняти рівно стільки, скільки вистачить сил. Але якщо будемо розуміти, що краще зберегти людей, а потім відвоюємо це”.

За словами генерала Валерія Залужного, військове командування не робило запиту на мобілізацію саме “400-500 тис осіб”, як про це нещодавно заявив президент Володимир Зеленський під час своєї підсумкової пресконференції:
“Військове командування жодного запиту не робило на якісь там цифри і таке інше. Військове командування продовжує виконувати функцію захисту своєї держави, відповідно формує свої запити. Мова про запити на боєприпаси, зброю і відповідно на людський ресурс. Це робиться на постійній основі і окремим форматом чи заходом не здійснюється”.

Фото Getty/BBC

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *