Арена

Представництво Американського об’єднання комітетів для євреїв колишнього СРСР разом із “Турей Загав” допомагають ВПО

Представництво Американського об’єднання комітетів для євреїв колишнього Радянського Союзу спільно з Бостонською релігійною громадою та Львівською релігійною громадою “Турей Загав” (“Золота Роза”) долучились до підтримки внутрішньо переміщених осіб у місті Львові з початку повномасштабної війни.

“Громадяни, які перемістилися до Львова з різних населених пунктів України, що перебувають під окупацією або на територіях, де ведуться активні бойові дії, можуть отримати необхідну допомогу у нас.

Ми забезпечуємо внутрішньо переміщених осіб гарячим харчуванням, дитячим та дорослим одягом, ліками, інформаційним супроводом. Надаємо гуманітарну допомогу та за потреби підтримуємо їх матеріально”, – повідомляють благодійники.

Станом на 10-те січня 2024-го року видано понад 109 тисяч порцій обідів/сніданків. Щодня годують до 200 переселенців.

«Готуємо та годуємо корисними та смачними кошерними стравами. Наша їжа збагачена вітамінами, така якісна та різноманітна їжа не тільки підтримує фізичний стан наших відвідувачів, але й дуже позитивно вливає на їх психологічний стан, піднімає життєвий тонус і настрій.

Крім щоденних обідів і сніданків ми акцентуємо увагу на психологічному стані людини, яка до нас приходить. Багато переселенців та їх дітей потребують консультацій психолога, а іноді лікування у психотерапевта.

До нас приходять багатодітні сім’ї, жіночки та бабусі з маленькими дітьми, батьки – одинаки, діти з інвалідністю. Їм конче потрібна комунікація, бо маленькі дітлахи більш за всіх страждають від війни, тому що дорослим дуже часто бракує слів, щоб пояснити як це сталося. Чому мали покинути рідний дім та друзів, коли повернуться до своїх міст та селищ. Маленьким даємо змогу поспілкуватись з однолітками, завести нових друзів, їх батькам – можливість комунікації, обговорення проблемних ситуацій, просто виговоритися, знайти однодумців та підтримку. Отримати поради з фізичного здоров’я та психологічної рівноваги», – інформують у «Турей Загав».

Щоденна волонтерська діяльність «Турей Загав»

Переселенці, які приїхали з зони бойових дій або з окупованих територій потребують прихистку. У нас діє інформаційний центр, в якому ми надаємо консультацію про те, як і де відновити втрачені документи, оформити довідку переселенця. Надаємо інформацію щодо прихистків, де люди можуть жити безкоштовно, про лікувальні заклади та міжнародні організації, які допомагають переселенцям на території м.Львів.
З настанням холодів все більше людей, враховуючи складні умови проживання потребують теплого одягу та ковдр. Ми намагаємось хоча б частково задовольнити їх потреби. Надаємо вимушеним переселенцям ковдри, теплий одяг. Також надається послуга з прання речей та постільної білизни
За потреби переселенцям допомагає юрист, надаючи консультації з питань життєзабезпечення внутрішньо переміщених осіб. Будь-яка корисна і достовірна інформація робити людей більш захищеними. Кожен день працює наш пункт домедичної допомоги. Все частіше до нас звертаються люди з проблемами тиску, розладами шлунково-кишкового тракту, захворюваннями шкіри. Ми завжди готові надати їм ліки першої необхідності, виміряти тиск, температуру, а також надати першочергові засоби особистої гігієни.
Продовжується наша програма медичної допомоги переселенцям. До нас часто звертаються вимушені переселенці, які мають захворювання та потребують ліків, але не мають можливості забезпечити себе ними. У такому разі ми допомагаємо їм частково або повністю компенсувати вартість медичних препаратів. В осінньо-зимовий сезон респіраторних захворювань до нас звертаються за протизастудними та профілактичними засобами. На сьогодні більш наших відвідувачів є літні люди, особи з інвалідністю, з важкими хронічними хворобами. Люди, яким важко адаптуватися на новому місці, навіть через певний період часу. Так, у листопаді, пані Наталя, з Слов’янську, звернулася до нас з проханням допомогти у лікуванні її 80-річної матусі, яка перебувала у лікарні. Ми допомогли їй придбати необхідні ліки.
Люди похилого віку, які до нас приходять – найбільш вразливі. Стан тривоги та страху, в якому вони перебувають під час воєнних дій в Україні, негативно впливає не лише на їхню емоційну сферу, а й фізично. У цей непростий час, ми намагаємось приділити їм особливу увагу. Наша мета – не тільки забезпечити їх щоденним харчуванням та потрібними ліками, а й подарувати почуття захищеності та потрібності.
Продовжується наша співпраця з міжнародною організацією Triangle Generation Humanitaire. Кожної середи ми з соціальними працівниками, психологами та юристами вирішуємо нагальні проблеми переселенців: оформлення документів, медичне обслуговування, пошук житла, влаштування дітей у школи та дитячі садочки, а також до закладів позашкільної освіти, пошук гуманітарної допомоги, а також роз’яснення прав і юридичних можливостей ВПО. Були проведені лекції для постраждалих, які є власниками житла, яке перебуває на контрольованих Україною територіях та було зруйновано внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру, спричиненої збройною агресією Російської Федерації, та мають право на отримання грошової компенсації.
Ми намагаємось зробити життя людей, які потрапили до нас під час військового стану комфортнішим у всьому.

Підготувала Анна Лобановська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *