Арена

Молоді люди творять свою країну за допомогою соцмереж

Молодий блогер Андрій Шимановський, який має більше 150 тис. підписників, створює у соцмережі TikTok відео про правила української мови та слова, якими слід замінити суржик.

Він розповів, що ідея таких відео прийшла до нього ще під час першого карантину.

“Я професійний актор театру та кіно. Активно вивчав орфоепію – закони про літературну мову. Вирішив це поєднати, бо не знайшов схожих каналів на той момент. Переважно відео знімали філологи, які професійно і змістовно пояснювали глибинні мовні питання. Вирішив стати першим, хто б казав, як правильно говорити, а як ні. Створив формат, коли за 15 секунд можна пояснити 3 правила”, – каже Андрій.

Ві вважає, що “найкращий засіб розвитку і популяризації мови – через культуру. Цікава музика, кіно та література викликають захоплення мовою. Ми стаємо сильніші, як нація”. Сам юний блогер любить англійську поезію, а з український авторів виділяє Михайля Семенка та Богдана-Ігоря Антонича.

Аудиторія TikTok може і не надто цікавиться такими високими матеріями і тому її важче втримати. Проте, серед позитиву блогер називає можливість набрати аудиторію для кожного, хто створює цікавий контент.

“В інших соцмережах зараз майже все вирішують гроші. Наприклад, в Instagram неможливо набрати аудиторію. Там не працюють алгоритми, які випадково видають у стрічці цікаві відео. У кого більша аудиторія, тих і дивляться”, – стверджує Андрій.

Проте хлопець працює, звісно не лише у TikTok, а й у Instagram та Telegram. Записує навчальні відео і розповідає про оманливе враження, що україномовний контент відсутній у YouTube.

“Мій сусід по квартирі Віталік Гордієнко веде канал “Загін кіноманів”. Багато спілкується з колегами. По них бачу, що український YouTube займає хороші позиції і розвивається. Я переглядаю лише наших і мені вистачає. Є відео на будь-яку тематику. Існує доволі давній стереотип, що український YouTube поступається російському. Він підтверджується у трендах YouTube. Справді, там перші місця займають переважно російські відео. Але це не тому, що у нас немає контенту. Це тому, що глядачі думають, що у нас немає контенту”.

Аудиторія глядачів зараз у Андрія Шимановського є не лише на західній частині країни чи у Києві, а вже з цікавістю його дивляться і в Одесі та інших містах. Молодий хлопець спостерігає, що мовне питання все менше хвилює молодь та дітей. Проте, так званий, суржик вважає злом, від якого варто позбуватись.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *