Арена

Європарламентарям розповіли про “концтабір” в “ДНР”

Рапорт “Ізоляція. Голоси з підвалу” про злочини російських і проросійських окупантів, скоєних у так званій тюрмі “Ізоляція” в Донецьку, представлений в понеділок, 17 травня, під час міжнародного вебінару Європарламенту.

Участь у презентації рапорту взяли, зокрема, депутати Європарламенту Анна Фотига і Петрас Ауштревічус, віцемаршалок Сейму Польщі Малгожата Госевська, співавтори рапорту, колишні ув’язнені та їхні родичі, повідомляє Укрінформ.

Як зазначила під час презентації співавтор рапорту, польська журналістка Моніка Андрушівська, свідчення колишніх бранців дають всі підстави називати цю в’язницю в окупованому Донецьку “сучасним концтабором”, де все направлено на те, щоб знищити людину та її гідність.

Вона підкреслила, що керували та продовжують керувати злочинами в “Ізоляції” російські військові, серед яких є особи на псевдоніми “Майор” і “Кузьмич”.

Журналістка зазначила, що “Ізоляція” – це не єдине місце, де проросійські найманці знущаються з людей.

“На цей час ми маємо інформацію про як мінімум три інших місця, де людей катують і вбивають і до яких немає доступу”, – зазначила польська журналістка.

Вона звернулася до депутатів Європарламенту, щоб вони закликали ОБСЄ здійснювати моніторинг цих місць, у результаті чого вони, можливо, перестануть існувати.

Андрушівська додала, що в майбутньому планується підготовка чергових рапортів про злочини терористів в “Ізоляції” та інших місцях на окупованій території України.

Український юрист Віталій Хекало звернув увагу на юридичний аспект злочинів, скоєних проросійськими найманцями і їх кураторами з Росії на окупованих територіях Луганської та Донецької областей. Він зазначив, що міжнародні організації, такі як Червоний Хрест, повинні зробити все можливе, щоб отримати доступ до таких місць.

Під час вебінару з нагоди презентації рапорту виступили європейські політики, а також колишні в’язні “Ізоляції” Валерій Недосекін, дружина нинішнього політв’язня Матюшенка Тетяна Матюшенко, представлені записи з показаннями про злочини окупантів колишніх бранців так званої “ДНР” Валерія Соколова та Олександра Тимофеєва.

Більшість доповідачів наголосили, що міжнародне товариство приділяє недостатню увагу до злочинів терористів і їх кураторів з Росії на Донбасі та питання всіх незаконно утримуваних українських в’язнів на окупованих територіях. Відзначено також, що злочини російських і проросійських бойовиків рано чи пізно отримають належну оцінку з боку Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Рапорт “Ізоляція. Голоси з підвалу” на 63 сторінках підготували польська журналістка Моніка Андрушівська та український юрист Віталій Хекало. У ньому описуються факти порушень прав людини з міжнародного права, здійснених росіянами, і так званими сепаратистами в “ДНР”.

Зазначається, що рапорт українською, польською та англійською мовами, зокрема, розміщений на офіційній інтернет-сторінці депутата Європарламенту Анни Фотиги.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *