Арена

Засновниці салонного бізнесу пропонували роботу в Британії та Австрії

Засновниці двох київських салонів M.Sha Nail Bar і Kobox Марії Шаровій після здобуття економічної освіти пропонували роботу в провідних банках Британії та Австрії, натомість вона повернулася до України, щоб розпочати власний успішний бізнес.

Марія розповіла онлайн-газеті «ПолітАрена» про те, як салонний бізнес змінився через пандемію і яким бачить його подальший розвиток.

Звісно, пандемія вплинула на всі царини життя. Зараз багато власників бізнесів шукають нові шляхи розвитку і звикають до змін.

Перший салон Марія відкрила ще в 2016 році, одразу після повернення з Лондону, де була розповсюджена ідея одночасного манікюру і педикюру, яка дуже актуальна для мегаполіса.

Моносалон нігтьового сервісу M.Sha Nail Bar відкрився на Печерську й існує вже п’ять років. Це успішний і рентабельний салон бізнес-класу зі стабільною аудиторією і хорошим потоком клієнтів.

«У мене перша освіта економічна, друга в галузі маркетингу, і мені був цікавий розвиток, вабило вивчення нової аудиторії, нових сегментів, – розповідає Марія Шарова. – Я шукала необхідне приміщення на Лівому березі та знайшла на Бажана, 16, – між станціями метро «Осокорки» і «Позняки». Хотілося створити концептуальний проєкт із класно прописаними стандартами і хорошим співвідношенням ціни та якості. Тоді я закінчувала навчання в КАМА (Kyiv Academy of Media Arts), і Kobox став нашим випускним проєктом. Ми звернули увагу на корейську естетику і хотіли продовжити основне повідомлення корейської косметики – доступність плюс гарна якість.

Мій перший салон у класичному стилі, тому хотілося спробувати щось абсолютно інше. Тоді я сильно надихнулася Сеулом, приїхала звідти з фотографіями, з буклетами, з ідеями. Ми з архітекторами придумали «бокс»-перевтілення. Наче ти заходиш в цю коробку, а виходиш оновлена.

Хотілося відкрити прогресивний корейський простір без гендерних стереотипів, щоб будь-яка дівчина, будь-який хлопець, які приходять сюди, відчували себе максимально комфортно.

Водночас ми зберегли основну ідею, яка була спочатку на Печерську, – швидке одночасне обслуговування. У Kobox крім нігтьового сервісу пропонують послуги для волосся. Час, коли відростають нігті на ногах, збігається з тим, як відростають корені волосся. Тобто раз на місяць клієнт/ка робить педикюр і паралельно може пофарбуватися. Це одночасні послуги, що істотно заощаджує час».

Тоді відкриття абсолютно нового салону було ризикованим кроком, але тепер я розумію, що це було правильним рішенням. Зараз мені б хотілося експансіювати Kobox – відкривати нові салони в різних точках міста. До речі, цей ми відкрили дуже швидко в жовтні 2019 року і вже навесні 2020-го планували відкривати другий на Оболоні, але пандемія, на жаль, вплинула на наші плани.

Марія Шарова зазначає, що салони краси були найбільше готові до всіх заходів безпеки, які спричинила пандемія.

«Ми, напевно, одні з перших, хто запровадив сухожарову шафу, яка використовується у стоматологічних клініках. У нас від початку були крафт-пакети з індикаторами, одноразові пилки, змінні абразиви, педикюрні ванночки з одноразовими пакетами. Зараз вже цим нікого не здивуєш.

Усі співробітники і раніше працювали в одноразових рукавичках і масках. Після кожної зміни кварцювали приміщення і стерилізували повітря. Наш майстер із чистоти миє підлогу зі спеціальним розчином потрібної концентрації», – пояснює бізнесвумен.

Насправді, правильно вибудований менеджмент у салоні дуже сильно впливає на стерилізацію інструментів. Співробітники офіційно працевлаштовані – це гарантія того, що вони виконують усі норми і посадові інструкції. Плюс із кожним підписаний договір, що вони самі несуть відповідальність за здоров’я клієнтів. Додаткова мотивація для правильної обробки та своєчасного заточування інструментів – хороша зарплата.

Під час першого карантину навесні 2020 року власниця закрила салони. Тому, як і багато інших, почали робити набори для самостійного зняття гель-лаку та манікюру в домашніх умовах.

«Самі їздили в «Ашан», купували тари для авіаподорожей, розливали наші дезінфектори, рідини для зняття гель-лаку, купували одноразові пилки, збирали набори і розсилали їх клієнтам. Це допомогло нам якось існувати в період кризи, забезпечувати зарплату співробітникам, щоб вони нікуди не пішли. Але головне, що це дуже згуртувало колектив, така робота – справжній тимбілдинг.

У цей кризовий період нам вдалося не підвищувати ціни. Ми сторгувалися з власником приміщення – нам зробили знижку на оренду. Це нам дуже допомогло і дозволило робити акції для клієнтів», – стверджує Марія.

«Не думаю, що ринок нігтьового сервісу в Україні глобально змінюється. Я вчилася в Лондоні й можу порівняти ментальність європейських жінок і наших. Не думаю, що українки глобально вчитимуться робити манікюр самостійно вдома. Вони все одно ходитимуть в салони – для багатьох це вже як ритуал, як спосіб відпочити. Впевнена, що клієнтки стануть ще більш прискіпливими до якості послуг та обробки інструментів», – пояснює Марія Шарова.

Згадуючи про свій закордонний досвід і пропозиції роботи в Британії та Австрії, вона оптимістично оцінює свій вибір займатися підприємництвом в Україні, сподіваючися, що держава буде спроможною створити належні умови для розвитку малого та середнього бізнесу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *