Візії

Українська нація була перемелена на фарш, і тепер ми конструюємо свій народ

Американський комік Джордж Карлін в одному зі своїх виступів розмірковував про те, що таке патріотизм. Він казав: «Я ніколи не міг зрозуміти гордощів за націю. Гордість має бути зарезервована для чогось, чого ти досяг самостійно, а не для того, що сталося само собою від народження. Бути ірландцем — це не вміння… це порана генетична випадковість. Ти ж не скажеш “Я пишаюся, що народився 11 травня” або “Я пишаюся, що маю схильність до раку товстої кишки”. То якого біса ти пишаєшся, що ти американець, ірландець або якийсь інший Івасик-Телесик?»

Звісно, це жарт і було б дивним всерйоз його аналізувати. Та все ж мене це зачіпило. На перший погляд здається, що Карлін розмірковує про расову приналежність, а не націю. В цьому плані дійсно — немає чим пишатися. Ба більше — я навіть не дуже цікавлюся, яка кров тече в моїх жилах. Це абсурд. Проте з контексту промови стає зрозуміло, що він таки має на увазі саме націю, а не етнічне походження. Ну бо інакше які можуть бути американці? Є американський народ, але немає якоїсь моноетнічної американської спільноти. Генетичний вінігрет, хоч і в хорошому сенсі.

І це геть усе змінює. Бо національна приналежність — це таки вибір. Навіть у сполучених штатах, хоча й меншою мірою. А в Україні й поготів (як і в Ірландії). В Україні це не просто вибір, а щоденна важка праця, опір оточенню, навчання, відмежовування і навіть відмова, самопожертва. Українська нація була перемелена, як каже митець Іван Семесюк, на фарш. І тепер ми з цих незрозумілих кавалків конструюємо свій народ. Це мистецький проєкт, проєкт творення.

Якщо подумати, нас не так вже й багато — співмірні з чехами, мільйонів десять, а то й менше.

Хоча з іншого боку хіба 10 000 000 (десять мільйонів!) це мало? Це ті, хто свідомо обрав “Бути українцем”: ментально, світоглядно, культурно. Всі, хто не докладає для цього зусиль — пливуть за течією. А вона в наших краях, на жаль, тече до Москви.

Сергій Одаренко

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах пандемії та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *