Арена

Венедіктова дала покази своєму колезі у Гаазі

Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова зустрілася у Гаазі з прокурором Міжнародного кримінального суду Керімом Ханом.

“Мені дуже важливо розуміти строки, коли наші мільйони людей, які постраждали від війни, сотні тисяч людей, які втратили домівки і все на окупованих територіях, тисячі родичів загиблих отримають правосуддя”, – сказала вона журналістам у понеділок, 18 жовтня.

“Я рада, що така професійна людина як прокурор Керім Хан – у нашій справі. Він має 25 років досвіду і стажу у подібних справах”, – розповіла.

Водночас генпрокурорка сказала, що Україна досі не ратифікувала Римський статут.

“Як до нас відносяться партнери, коли ми приходимо до них за справедливістю, не ратифікуючи їх єдину засаду діяльності?

Потрібно дуже добре подумати, які ж інструменти мати, такі ж конкурентоспроможні, як і в наших європейських партнерів. Це наше завдання”, – зауважила.

“Україна сьогодні – у декількох міжнародних судах. Міжнародний кримінальний суд, тут же в Гаазі є міжнародний суд ООН і ще є Страсбурзький суд з прав людини. У Страсбурзькому суді у нас чотири справи.

Тут ми ще не зайшли у безпосередній суд. Ми тільки на етапі, щоб зайти на розслідування. Оскільки ми не ратифікували Римський статут, нам необхідна ще згода палати на розслідування.

У нас – 24 повідомлення, і Крим і Донбас. Останнє, яке ми подали – “паради” полонених, 14-15-ий рік. Я досі пам’ятаю картинки, коли 57 наших військових полонених проходили так званим “парадом” по Донецьку, коли знущалися з них.

Крім того є інші справи – наприклад Іловайськ.

Що стосується культурної спадщини і власності по Криму – так само. 24 окремі справи. Роботи буде дуже багато”, – заявила вона.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *