Арена

На Донбасі офіційно зафіксовано 12 стихійних поховань цивільних

На території Донецької і Луганської областей представники громадської організації “Пролісок” зафіксували 12 випадків стихійних поховань цивільних у населених пунктах поблизу лінії розмежування.

Про це повідомив експерт з питань адвокації ГО «Пролісок» Ігор Сосонський, передає Громадське радіо.

Експерт зазначив, що стихійні поховання – це ті, що не зафіксовані органами влади та не оформлені належним чином.

«На сьогодні такі поховання ми зафіксували як мінімум у трьох населених пунктах: Старомар’ївка (Донецька область) та два населених пункти з обмеженим доступом (Піски та Опитне, Донецька область). Ми знаємо про 12 випадків стихійних поховань. Це перевірені факти», – сказав Сосонський.

За його словами, зафіксовані 12 випадків – це смерті, які настали внаслідок дій вибухових предметів, наприклад уламкові ураження від міни, природні смерті, через пожежу.

«Наприклад, смерть від уламка, що влучив у голову. Цю людину поховали у воронці з-під снаряда в подвір’ї. Ще один випадок — смерть від зупинки серця. Поховали цю особу також у подвір’ї. Останній зафіксований нами випадок — це смерть внаслідок побутової пожежі. На жаль, в цей населений пункт не виїхали служби екстреної допомоги та служби, які мали зафіксувати факт смерті. Місцеві мешканці вимушені були поховати цю людину без документів. Такий випадок також вважається стихійним похованням», – зазначив експерт.

Він додав, що причини подібних випадків дуже різні, але наголосив, що «жодна людина не має закінчити життя таким чином».

Раніше на Донбасі в районі між селами Спірне та Грубівка знайшли масове поховання людей.

“13 квітня 2016 року до слідчого відділу Бахмутського відділу поліції від пошукової групи гуманітарного проекту ЗСУ “Евакуація – 200″ поштою надійшло повідомлення про те, що в ході пошукових робіт виявлено місце поховання невстановлених людей у камуфляжній формі”, – йшлося в повідомленні. Як зазначається, тіла захоронені за територією населених пунктів, де у 2014 році йшли активні бойові дії. Виявили кілька десятків останків людей, на одязі яких є нашивки незаконних збройних формувань.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *