Арена

Під час слухання справи в суді в Ассанжа стався інсульт

У засновника порталу Wikileaks Джуліана Ассанжа стався мікроінсульт під час перебування у британській в’язниці “Белмарш”.

Про це повідомила наречена Ассанжа, мати його двох дітей Стела Моріс у Twitter (на фото).

Вона поточнила, що це сталося 27 жовтня під час слухання його справи про екстрадицію до США у Високому суді, яке відбулося в режимі відеозв’язку.

“Джуліан Ассанж переніс інсульт у перший день слухання апеляції у Високому суді 27 жовтня. Його потрібно звільнити. Зараз”, — написала вона.

У коментарі Daily Mail Моріс розповіла, що після інсульту в Ассанжа опустилася права повіка, виникли проблеми з пам’яттю та ознаки неврологійного ушкодження. Суддя звільнила його від участи в засіданні. Зараз він приймає ліки.

Спеціальний доповідач ООН із питань катувань, Нільс Мельцер зауважив, що інсульт Ассанжа не є несподіванкою.

“Як ми попереджали після його огляду, якщо його не звільнити від постійного тиску ізоляції, свавілля та переслідувань, його здоров’я ввійде у низхідну спіраль, що загрожує його життю. Британія буквально катує його до смерти”, — заявив він на своїй сторінці у Twitter.

Джуліан Ассанж — австралійський журналіст, який у 2006 році заснував WikiLeaks, де опублікував значну кількість секретних матеріалів про шпигунські скандали, корупцію у вищих ешелонах влади, військових злочинах і таємницях дипломатії великих держав.

У 2012 році британський суд вирішив заарештувати Ассанжа і видати його Стокгольму. Там журналіста звинуватили у сексуальному насильстві. Ассанж заховався в посольстві Еквадору в Лондоні. Там він переховувався 7 років. Зокрема, там розвинулися стосунки Ассанжа з його нареченою Моріс.

Британська поліція заарештувала Ассанжа за запитом США. У 2019 він залишився без притулку у посольстві за порушення міжнародних конвенцій і агресивну поведінку.

У США проти нього висунуто звинувачення за 18 статтями, зокрема, у порушенні законодавства про шпигунство та розкриття секретної інформації. Йому загрожує ув’язнення терміном 175 років.

10 грудня Апеляційний суд Англії та Уельсу дозволив екстрадувати Джуліана Ассанжа до США для висування звинувачень за законом Штатів про шпигунство.

Ассанжу дозволили одружитися з матір’ю його двох дітей Стеллою Моріс у в’язниці суворого режиму у східному Лондоні.

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах пандемії та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *