Арена

У МЗС викрито державну зрадницю, яка організувала канал нелеґальної міґрації

Контррозвідка Служби безпеки спільно з Національною поліцією та у взаємодії з Міністерством закордонних справ України заблокували канал нелеґальної міґрації до Європейського Союзу вихідців із країн підвищеного терористичного ризику. У Києві викрили консулку Посольства України в одній із країн Центральної Азії, яка організувала міжнародний “трафік”. Як повідомили в пресслужбі МЗС, підозрювану вже відкликали із закордонного відрядження. Міністерство надає цілковите сприяння слідству.

Про викриття консулки зранку 9 листопада повідомили в СБУ.

Перебуваючи на посаді в дипломатичній установі, консулка за гроші пропонувала громадянам із декількох південноазійських держав незаконно виїхати до Євросоюзу, транзитом через територію України, йдеться у повідомленні.

Для цього вона оформлювала своїм клієнтам візи для в’їзду до України під виглядом студентів українських закладів вищої освіти.

Вартість такої “послуги” становила до 3 тисяч американських доларів з одного нелеґала.

“До незаконної діяльности фіґурантка залучила двох чужоземців. Вони підшукували клієнтів, домовлялися з ними про “умови поїздки” та передавали гроші організаторці схеми. За наявними даними, “послугами” зловмисників скористалося до 900 вихідців із країн терористичного ризику”, — зазначили в СБУ.

За час роботи консулки з серпня 2018 року до вересня 2023 року консульство видало 900 віз без погоджень. За цей самий період часу жінка придбала три квартири в Києві та одну в Одесі загальною вартістю пів мільйона доларів.

Як встановило розслідування, посадовиця склала Присягу держслужбовця ще у 1995 році після закінчення Інституту молоді у Москві. Потім працювала у різних держустановах і приватних компаніях в Україні, а з 2007 року — в органах МЗС.

Під час обшуків в її помешканні у Києві правоохоронці виявили комп’ютерну техніку, мобільні телефони та чорнові записи із доказами злочинних дій.

“Наразі консульці повідомлено підозру за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України, вчинене організованою групою). Вирішуються питання про обрання фіґурантці запобіжного заходу, відсторонення від обійманої посади та накладення арешту на її майно. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та инших учасників протиправної схеми”, — йдеться у повідомленні.

Зловмисниці загрожує до 9 років тюрми з конфіскацією майна. Крім того, планується оголошення у міжнародний розшук спільників фіґурантки.

Комплексні заходи проводили за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

Пресслужба МЗС повідомляє, що підозрювану вже відкликали із закордонного відрядження. Міністерство надає повне сприяння слідству, аби всі винні понесли найсуворіше покарання. У відомстві повідомили, що з метою унеможливлення подальших зловживань в МЗС негайно посилено контроль за видачею українських віз в усіх дипломатичних установах.

“В МЗС України нульова толерантність до корупції, а в разі виявлення випадків корупції окремих співробітників, вони отримують та будуть завжди отримувати найрішучішу відповідь та покарання. Корупційні дії зазначеної консульської посадової особи зраджують роботу сотень українських консулів, які в складних умовах самовіддано захищають інтереси наших громадян в режимі 24/7”, — заявили у пресслужбі МЗС.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *