Арена

На Львівщині розкрадали гумдопомогу для армії на мільйонні суми

СБУ викрила схему розкрадання гуманітарної допомоги на Львівщині на суму близько 25 мільйонів гривень. Близько 3000 вилучених бронежилетів передадуть до Збройних сил України.

Про це повідомили в СБУ.

За даними слідства, зловмисником виявився 42-річний керівник одного з рекламних холдингів України. Разом зі спільниками він організував завезення продукції військового призначення в Україну під виглядом гуманітарної допомоги.

Для того, щоб отримати дозвільні документи для безперешкодного перевезення амуніції через кордон, ділки вводили в оману посадовців ЗСУ, зокрема, брали гарантійні листи від військової частини і ввозили спорядження, – йдеться у повідомленні.

А потім, зазначають в СБУ, замість безкоштовної передачі на потреби української армії, продавали товари, отримуючи прибуток.

Крім того, у ході обшуків правоохоронці виявили майже три тисячі бронежилетів на суму близько 25 млн грн, які були завезені в Україну як гуманітарна допомога армії, – додали у відомстві.

В СБУ наголосили, що після проведення експертизи вилучена амуніція буде передана на потреби ЗСУ. Організатору схеми уже повідомлено про підозру, тривають слідчі дії, – додали там.

Раніше колишнього начальника головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова та його водія, громадянина Німеччини А.А., затримали разом на кордоні з Північною Македонією. В автівці, якою вони їхали, виявили 600 тисяч євро, 125 тисяч доларів та принаймні два цінні смарагди. Згідно із законом, їм призначили попереднє увʼязнення строком на 48 годин. Опісля вони мають постати перед слідчим суддею.

Крім того, як повідомляють медіа, він не бажав звернутися по допомогу до консульства України, хоча має таке право. Тому сербські оглядачі припустили, що Наумов намагатиметься “торгуватися” з сербськими службами, оскільки він володіє великою кількістю важливої інформації щодо українських органів внутрішніх справ.

Припущення базуються на тому, що сербський міністр внутрішніх справ Александар Вулін тісно співпрацює з МВС РФ і виступає за розширення відносин з Москвою в царині безпеки.

Андрія Наумова багато експертів підозрює в державній зраді, він виїхав з України 23 лютого, за кілька годин до початку російської агресії. 31 березня президент України Володимир Зеленський повідомив, що позбавив його звання бригадного генерала.

Наумов є фігурантом низки журналістських розслідувань про контрабандний імпорт та корупційні схеми на митниці. Фігурував у розслідуванні журналістів “Схем” про набуття елітного майна, незіставного з офіційними доходами держслужбовця.

Андрій Наумов прийшов у СБУ невдовзі після того, як її очолив Іван Баканов у 2019 році, а згодом очолив напрямок внутрішньої безпеки відомства, в результаті чого управління ВБ змінило статус на “Головне управління”, що дало тоді його керівникові нові повноваження і вплив у службі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *