Арена

В авіакатастрофі на Харківщині загинули кілька десятків бійців ЗСУ

Близько 21 години у п’ятницю, 25 вересня, на відстані 2 км від військового аеропорту біля міста Чугуїв впав літак ЗСУ АН-26. Після падіння літак загорівся, пожежу було ліквідовано о 21:55. Відомо, що перед катастрофою пілот повідомляв про відмову лівого двигуна.

За інформацією пресслужби МВС кількість жертв зросла до 26 чоловік. Раніше повідомлялось про 23 загиблих.

Курсант, який вранці помер у лікарні, мав більше 90% опіків тіла. Очільник МОЗу Максим Степанов повідомив, що йому було 20 років. За його життя всю ніч боролися лікарі 4-ої харківської клінічної лікарні невідкладної допомоги. Загалом на борту знаходилось 27 осіб – 20 курсантів та 7 членів екіпажу.

Президент Володимир Зеленський оголосив 26 вересня днем жалоби в Україні, а також заявив про створення урядової комісії для розслідування всіх обставин та причин трагедії. До її складу увійдуть Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, міністр оборони Андрій Таран, голова ДСНС Микола Чечоткін, голова Харківської ОДА Олексій Кучер та інші посадові особи. Головою комісії призначений віцепрем’єр-міністр Олег Уруський.

У Командуванні ПС ЗСУ також повідомили, що знайдено бортові самописці, на місці катастрофи проводились слідчі дії, спеціальна комісія військових інженерів встановлюватиме причини катастрофи.

Офіс Генпрокурора розпочав кримінальне провадження щодо порушення правил польотів та підготовки до них, що спричинило катастрофу та тяжкі наслідки (ст. 416 КК України).

ДБР розглядає чотири версії слідства:

  • катастрофа внаслідок технічної несправності агрегатів літального апарату;
  • катастрофа внаслідок неналежного виконання своїх службових обов’язків екіпажем;
  • неналежне виконання службових обов’язків особами, які були відповідальними за керування польотами;
  • неналежне технічне обслуговування літака та підготовки його до польоту.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *