Візії

Лишень тоді, коли ми покажемо свою силу, зверне на нас увагу Європа

18 вересня відзначаємо день народження Михайла Драгоманова (1841–1895), мислителя, громадського діяча, вченого, брата письменниці Олени Пчілки та дядька Лесі Українки.
Про це пише в своєму Facebook державний діяч Ігор Шаров.
На його думку, спадщина цього видатного українця ще до цих пір достатньою мірою не досліджена.
“І на це є ціла низка причин, – вважає Ігор Шаров. – Головна з них полягає в тому, що Михайло Петрович Драгоманов був політичним емігрантом, послідовним ворогом царату, прихильником федералізації Росії. Отже, в різні часи його ім’я було під забороною.
З іншого боку, дехто з націоналістичних діячів називав і називає Драгоманова космополітом.
Зрештою, і про це я пишу в своїй книжці «100 видатних імен України» (Київ, «АртЕк», 2004), унікальність постаті М. Драгоманова в українському контексті полягає не стільки в площині політичної публіцистики, як у сфері власне політології. Його можна вважати засновником національної політології, істориком політичних учень.
В наші дні, в зв’язку з актуальністю, часто цитують висловлювання М. Драгоманова про опір загарбнику: «Лишень тоді, коли ми покажемо свою силу, зверне на нас увагу Європа. Наївно ждати, щоб загал людей, навіть найгуманніших, турбувався з-за других лишень того, що їх б’ють. Мало хіба кого б’ють на земній кулі?! Люди інтересуються лишень тими, хто одбивається, – і таким лишень і помагають».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *