Візії

Залишив спадок Києву та Україні

190 років тому народився Федір Артемійович Терещенко – талановитий підприємець, поціновувач мистецтва, колекціонер, патріот рідного краю.

Де б він не жив – у Глухові, Москві, Києві – брав найактивнішу участь в економічному та громадському житті суспільства.

У Києві займався благодійністю: допомагав малолітнім злочинцям у Рубежівській колонії, утримував нічліжний і пологовий будинки на вулиці Нижній Вал.

У своєму київському будинку на вулиці Терещенківській, 9 влаштував картинну галерею і відкрив її для відвідування киян.

Конкуруючи з Павлом Третьяковим, купував на аукціонах твори передвижників.

У нього часто гостювали видатні художники: Ілля Рєпін, Іван Шишкін, Іван Крамськой.
Федір Бронніков, Микола Ге, Павло Ковалевський, Микола Кузнецов, Олександр Мурашко, Харитон Платонов, Микола Пимоненко – це лише частина з тих визначних художників, які малювали портрети членів родини Терещенків.

Зібрані Федором Терещенком твори склали основу київського Музею мистецтв ім. Богдана та Варвари Ханенків.

За два дні до смерті Федір Терещенко пожертвував 25 тисяч карбованців на будівництво Міського музею (Національний художній музей України).

Племінник Федора Артемійовича Іван Миколайович Терещенко, натхненний прикладами старших членів родини, також зробив неоціненний внесок до скарбниці української культури. Одним з його найближчих друзів був художник Василь Верещагін, вважається, що саме він і пробудив у Іванові Миколайовичі цікавість саме до творчості сучасних йому художників. Відомо, що Іван Терещенко поціновував творчість Віктора Васнецова та підтримував художника Михайла Врубеля.
Іван Миколайович взагалі вирізнявся серед колекціонерів тим, що не тільки цікавився полотнами, а й опікувався долею художників. Найбільшим його меценатським проєктом стала підтримка Художньої школи Миколи Мурашко.

Київська рисувальна школа виникла 1875-го року, але її робота потребувала значних коштів, яких у Миколи Мурашко не було. Іван Миколайович впродовж 25 років був головним опікуном та меценатом школи, за приблизними підрахунками, на цю справу він витратив 150 тисяч рублів. Першочергово планувалося, що навчання буде платним, але виявилося, що більшість дійсно обдарованих учнів не можуть за себе платити. Тож забезпечувати школу матеріалами і приміщенням став Терещенко.

Десятки видатних імен пов’язані зі школою Мурашка, а отже – і з родиною Терещенків: Михайло Жук, Іван Їжакевич, Василь Кандинський, Фотій Красицький, Костянтин Крижицький, Казимир Малевич, Микола Пимоненко, Григорій Світлицький, Валентин Сєров, Василь Фабриціус…
Про багатьох з цих живописців ви можете прочитати в моїй книжці «Художники України: 100 видатних імен» (Київ, «АртЕк», 2007).

Ігор Шаров, державний діяч

На фото: експозиція в Національному музеї мистецтв ім. Богдана та Варвари Ханенків.

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах пандемії та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *