Арена

Кучма знову загнав Україну в пастку

Російська газета “Коммерсант” опублікувала лист Леоніда Кучми з узгодженим текстом “формули Штайнмайєра”.

За даними видання, такий формат затвердження цієї формули пов’язаний з тим, що Кучма відмовився ставити свій підпис поряд з підписом представників бойовиків “ДНР” і “ЛНР”. В результаті кожна зі сторін Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія та ОБСЄ), а також бойовики листами на адресу представника ОБСЄ Мартіна Сайдіка підтвердили текст “формули Штайнмайєра”.

Сам Сайдік направив лист на адресу діючого голови ОСБЄ Мирослава Лайчака.

Від імені Росії формулу погодив Борис Гризлов, від ОРДО – Наталя Никонорова, від ОРЛО – Владислав Дейнего.

“Формула Штайнмайєра” виписана так:

“Цей закон набуває чинності о 20:00 за місцевим часом у день голосування на позачергових місцевих виборах в окремих районах Донецької і Луганської областей, які призначені і проведені відповідно до Конституції України і спеціальним законом України, що регулює позачергові місцеві вибори у вищезазначених районах. Він діятиме на тимчасовій основі до дня публікації підсумкової доповіді місією БДІПЛ ОБСЄ зі спостереження за виборами, відповідно до встановленої практики БДІПЛ ОБСЄ, про відповідність у цілому позачергових виборів стандартам ОБСЄ та міжнародним стандартам для демократичних виборів, а також українському законодавству, в якому дає відповідь на питання, узгоджений у “Нормандському форматі”, затверджений Тристоронньою контактною групою і направлений Україною у її листі-запрошенні й Головуванням ОБСЄ Директору БДІПЛ.

Цей закон продовжує діяти на постійній основі, у разі якщо у підсумковій доповіді БДІПЛ ОБСЄ буде зроблено висновок відповідно до встановленої практики БДІПЛ ОБСЄ, що позачергові місцеві вибори в окремих районах Донецької і Луганської областей були проведені у цілому відповідно до стандартів ОБСЄ та українського законодавства, при відповіді на питання, узгоджений у “Нормандському форматі”, затверджений Тристоронньою контактною групою і направлений Україною у її листі-запрошенні і Головуванням ОБСЄ Директору БДІПЛ”.

Тим часом партія “Батьківщина” розцінює “формулу Штайнмайєра” як загрозу національній безпеці, територіальній цілісності та державному суверенітету України. “Партія “Батьківщина” вважає “формулу Штайнмайєра” неприпустимою для України, а її підписання у Мінську – прямою загрозою національній безпеці, територіальній цілісності та суверенітету нашої країни”, – написала лідер партії Юлія Тимошенко на своїй сторінці у Facebook.

У політсилі закликали президента України Володимира Зеленського “терміново зібрати лідерів парламентських фракцій і докладно пояснити, що підписано у Мінську і на які дії дано згоду”.

Раніше у партії “Європейська Солідарність” заявили, що “формула Штайнмайєра” може стати пасткою.

Партія “Голос” вимагає проведення закритого засідання Ради, на якому президент Володимир Зеленський повинен пояснити деталі узгодження “формули Штайнмайєра”.

Нагадаємо, 31 травня 1997 року в Москві президент України Леонід Кучма підписав Договір про дружбу, співробітництво і партнерство з президентом РФ Борісом Єльциним. За цією угодою Леонід Кучма погодився на базування окупаційного російського флоту в українському Криму.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *