Арена

Перші чотири роки чужоземцям не продаватимуть землю, за винятком привілейованих чужоземців

Оновлений законопроєкт №2178-10 про обіг земель сільськогосподарського призначення встановлює заборону на продаж землі іноземцям до 2024 року.

Про це повідомив прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

“Парламентський комітет з питань аграрної політики на основі урядового законопроєкту створив інтегрований проєкт закону. З головного: компанії, кінцевим бенефіціаром яких є іноземці, не зможуть купити українську землю. Це не стосується тих іноземних громадян, які вже понад 3 роки працюють на українських землях і платять податки до українського бюджету”, – йдеться у фейсбуці голови уряду.

Автор законопроєкту, голова аграрного комітету Верховної Ради Микола Сольський на брифінгу в п’ятницю розповів, що в Україні понад 1300 компаній, “які вже роками працюють в Україні, вкладаються в українську землю, інфраструктуру, створюють робочі місця і належать, серед іншого, й іноземцям” . Позбавляти їх права на купівлю землі, на думку авторів законопроєкту, несправедливо.

“Для цієї категорії юридичних осіб – тільки тих, які не менше як 3 роки вже працюють у сільгоспбізнесі в Україні, і тільки в тому обсязі землі, які на момент набрання чинності закону вони обробляють, які підписані в них у договорах, які в них зареєстровані, вони також користуються правами як і інші юридичні особи з 1 жовтня наступного року”, – цитує Сольского “БізнесЦензор”.

До 2024 року не можуть бути засновниками іноземні фізичні особи, особи без громадянства, іноземні держави.

Також істотно знижено антимонопольний ліміт. “На рівні області відсоток концентрації був зменшений з 15% до 8%. Введено додаткове обмеження на рівні ОТГ – 35%”, – розповів Сольський.

Нагадаємо, 25 вересня уряд подав законопроєкт №2178 про обіг земель сільськогосподарського призначення до Верховної Ради. Він передбачає скасування з 1 жовтня 2020 року заборони на відчуження земель сільгосппризначення всіх форм власності.

Як повідомляла онлайн-газета “ПолітАрена”, Хмельницька обласна рада ухвалила звернення до президента України з проханням відкласти введення ринку землі в Україні та заборонити її продаж чужоземцям та іноземним кампаніям. Також депутати закликають президента ініціювати всеукраїнський референдум з цього питання.

Депутати Хмельницької облради підкреслили, що земля повинна бути ресурсом розвитку саме українського народу, а не об’єктом наживи для іноземних спекулянтів і олігархів, зокрема російської та кремлівської кліки, представники якої вже давно набули паспорти країн ЄС, Великобританії та США. “Одним з найважливіших питань, яке хвилює нас, аграріїв і всіх жителів Хмельницької області, є те, чи українці стануть наймитами на власній землі, продовжать і далі в Україні зростати земельні латифундії?”, — йдеться у зверненні.

Раніше аналогічні звернення, що містять вимоги заборони продажу земель сільськогосподарського призначення, ухвалили Одеська та Херсонська обласні ради.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *