Арена

Прокуратура стверджує про те, що Гладковський збирався тікати з родиною

Колишній заступник секретаря РНБО Олег Гладковський разом з родиною збирався тікати з України.

Про це під час судового засідання заявив прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Юрій Олефір.

“17 жовтня надійшла інформація про те, що уповноваженим органом було повідомлено, що пан Гладковський з сім’єю вживають заходів, щоб покинути територію країни. Копії документів долучені до матеріалів скарги. Після цієї інформації, а також наявності майна за кордоном, компаній, зокрема в офшорах, не було іншого варіанта, як затримати Гладковського”, – пояснив прокурор.

За його словами, була отримана інформація від прикордонної служби про досить нестандартну поведінку ексзаступника секретаря РНБО. Він перебував у міжнародному аеропорту і проходив процедури. Був запрошений в залу офіційних делегацій і навіть маючи дозвіл на виліт, покинув його і був потім затриманий НАБУ.

Гладковський пояснив, що повинен був вилетіти до Риму, а потім – у Брюссель на виставку. Він користувався залом офіційних делегацій, який заздалегідь замовив.

“Ми під’їхали на автобусі до літака, але сказали, що літак затримується. Тому ми повернулися. Потім мені сказали, що до мене є запитання. Я попросив пояснити ситуацію начальника зміни. Він попросив паспорт. Потім повернувся. Сказав, що запитань немає. Але літак вже полетів. Тому я вирішив взяти інший квиток і поїхав вирішувати свої справи”, – сказав підозрюваний.

Гладковський заявив, що не знав про кримінальне провадження, яке ведеться з квітня 2018 року. Те саме сказав його адвокат, зазначивши, що справ щодо Гладковського “дуже багато”.

Нагадаємо, прокуратура просить суд заарештувати колишнього заступника секретаря РНБО Олега Гладковсковского з альтернативою застави в розмірі 100 млн гривень. Справа, щодо якої обирається запобіжний захід, об’єднує провадження про постачання транспортних засобів Міноборони та щодо неналежного декларування Гладковським, зазначив прокурор.

За його словами, збитки з постачання транспортних засобів становлять 10 млн 622 тис. 202 гривні.

Крім того, Олег Гладковський в декларації за 2016, 2017 і 2018 роки не вказав доходів своєї дружини за здачу в оренду майна елітної нерухомості в центрі столиці, а саме 54 тис. доларів за 2016 рік, 63 тис. доларів за 2017 рік і 47,5 тис. доларів за 2018 рік.

За словами прокурора, підозрюваний, використовуючи службове становище, сприяв внесенню змін до оборонного замовлення на постачання транспортних засобів виробництва компанії “Богдан”, а також вніс завідомо неправдиві дані в декларації протягом декількох років.

Сам Гладковський спростував звинувачення і сказав, що жодного впливу на закупівлю транспортних засобів не було.

Його адвокат зазначив, що його підзахисний “вже понад пів року там (в РНБО – ред.) не працює, а контакти далі тривають в Міноборони”.

Адвокат сказав, що експертиза про збитки була проведена за один день. “За один день таку експертизу провести неможливо. Такий обсяг матеріалів неможливо дослідити”, – сказав він.

Стосовно майна дружини, за словами Гладковського, він і його сім’я не отримували коштів від оренди цієї квартири. Гладковський не знав, що людина, в розпорядженні якої було це майно, отримувала кошти від орендарів.

За словами адвоката, прокурор просить про арешт Олега Гладковського на три місяці, хоча згідно із законодавством можна тільки на два. Прокурор пояснив це технічною помилкою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *