Арена

У польських застінках перебуває близько 20 захисників України

Близько 20 добровольців і учасників АТО з початку російської агресії затримали у Польщі.

Про це в ефірі Громадського радіо повідомив представник Уповноваженого з прав людини Андрій Мамалига.

«Ігор Мазур (доброволець, затриманий у Польщі 9 листопада — ред.) — це не перший українець, не перший доброволець та не перший учасник Антитерористичної операції, який затриманий у Польщі. За нашими даними, там вже знаходяться близько 20 осіб, затриманих на вимогу Росії», — зазначив Андрій Мамалига.

За його словами, більшість із затриманих виїхали в Польщу на заробітки.

Також Мамалига повідомив, що дехто із затриманих перебуває під вартою близько півтора року, а станом на зараз вдалося звільнити лише одну людину.

«З приводу інших затриманих нібито Польща заявляє, що їх видавати (Росії — ред.) не буде, але й відмовляється їх звільняти. Таким чином, запущений так званий екстрадиційний механізм, який чітко виписаний у відповідних конвенціях. З одного боку Польща каже: «Ми виконуємо взяті на себе міжнародні зобов’язання, в тому числі — перед Росією». А з іншого боку — «Ми підтримуємо Україну у її боротьбі проти Росії». Для того, щоб це вирішите, потрібно прийняти політичне рішення — ви все-таки підтримуєте Україну, чи виконуєте міжнародні зобов’язання», — зазначив Мамалига.

Він підкреслив, що Росія застосовує всі можливі заходи для того, щоб вести ефективну боротьбу зі своїми ворогами, в тому числі, з Україною. В даному випадку використовуються міжнародні механізми.

«Україна — країна яка несе основний тягар війни з Росією, має діяти жорсткіше щодо (захисту — ред.) своїх громадян. Бо, якщо країна не навчиться захищати громадян, особливо тих, які захищали Україну зі зброєю в руках на фронті, ми війну програємо», — наголосив Андрій Мамалига.

До речі, затриманий у Польщі ветеран АТО і працівник Секретаріату уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ігор Мазур спростував свою участь у російсько-чеченській війні. Про це він повідомив на брифінгу в Польщі, пише «Радіо Свобода».

«Я не брав участи в бойових діях, я був на території Чечні у той час. Ми приїхали туди як журналісти, і я працював у пресцентрі «Вільний Кавказ». Українські прикордонники не попереджали мене, що я у списку Інтерполу», — заявив Мазур у Любліні.

Він додав, що у Польщі був кілька разів після того, як звільнився зі Збройних сил. «Я був у базі Інтерполу з 2014 року, просто Інтерпол не давав хід цьому. Останні місяці Росія почала активно працювати на міжнародному рівні. Інтерпол здався і включив нас у так званий «чорний список». На жаль, Інтерпол допомагає у цьому Росії», — додав Мазур.

Ігор Мазур («Тополя») народився у Хмельницькій області, отримав фах вчителя історії та правознавця. Був керівником осередку «Правого сектора» у Київській області і начальником штабу 24-ої сотні самооборони Майдану під час Революції гідності. З травня 2014 перебував у зоні АТО.

З квітня 2015 року — офіцер Збройних сил, командир роти, заступник начальника штабу розвідувального батальйону в секторі «М». Після демобілізації у 2016 році став заступником голови партії УНА-УНСО.

Нагадаємо, 9 листопада у Польщі на прикордонному пункті Дорогуськ за запитом Росії затримали співробітника секретаріату Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Ігоря Мазура. Сьогодні має відбутися засідання суду щодо обрання запобіжного заходу Ігорю Мазуру.

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *