Політвернісаж

Зеленський не хоче загалом виносити на референдум питання продажу землі

Президент України Володимир Зеленський заявив, що питання продажу сільськогосподарської землі чужоземцям і чужоземним компаніям буде винесено на всеукраїнський референдум. Тобто Зеленський не планує виносити на референдум питання продажу землі, а лише питання продажу землі чужоземцям.

Відповідне відеозвернення опубліковано у Facebook Офісу Президента України (ОПУ).

“Я розповім вам про один з найбільших обманів, який навіть закріплений у Конституції. Це стаття про те, що земля є об’єктом права власності українського народу … Сьогодні, як і всі попередні роки, українці насправді не є повноцінними власниками своєї землі. Держава не надала їм такої можливості. Українці не можуть продавати або купувати земельні ділянки сільськогосподарського призначення. Українці позбавлені цього права так само як і громадяни Північної Кореї, Таджикистану, Венесуели, Куби і Конго”, – сказав Зеленський.

За його словами, ринок землі існує в різних країнах: Польщі, Білорусі, Німеччини, Франції, Італії, Канаді, Ізраїлі. У кожній країні різні моделі ринку.

“Наприклад, коли іноземці можуть або не можуть купувати землю, але сам ринок існує. Фермери можуть брати кредити “під землю”, розширювати своє господарство, залучати інвестиції”, – сказав Володимир Зеленський.

Президент підкреслює, що дане питання дуже чутливе для українського суспільства.

“Ми завжди говорили, що важливі питання будемо вирішувати разом. Тому прийнято наступне рішення – між першим і другим читанням до чинного проєкту закону будуть внесені правки, згідно з якими право продавати і купувати землю матимуть тільки українські громадяни і українські компанії, засновниками яких є виключно громадяни України”, – підсумував він.

Варто зазначити, що закон про референдуми ще належить ухвалити Верховній Раді.

Раніш повідомлялося, що комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики розглянув законопроект “Слуги народу” “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення” №2178-10 від 10 жовтня 2019 року і рекомендував парламенту ухвалити його за основу. Президент Володимир Зеленський заявляв, що протягом перших років право на купівлю землі має бути лише у громадян України. Наразі ринку землі в Україні немає. Мораторій на продаж і відчуження сільськогосподарських земель означає, що власники земельних ділянок не можуть вільно розпоряджатися ними, а єдиним способом передачі землі для користування іншим особам є договір про оренду. Причина заборони – відсутність інфраструктури для впровадження ринку купівлі-продажу сільськогосподарської землі.

Як повідомляла онлайн-газета “ПолітАрена”, Хмельницька обласна рада ухвалила звернення до президента України з проханням відкласти введення ринку землі в Україні та заборонити її продаж чужоземцям та іноземним кампаніям. Також депутати закликають президента ініціювати всеукраїнський референдум з цього питання. Текст звернення розміщено на сайті облради. Депутати Хмельницької облради підкреслюють, що земля повинна бути ресурсом розвитку саме українського народу, а не об’єктом наживи для іноземних спекулянтів і олігархів, зокрема російської та кремлівської кліки, представники якої вже давно набули паспорти країн ЄС, Великобританії та США! “Одним з найважливіших питань, яке хвилює нас, аграріїв і всіх жителів Хмельницької області, є українці стануть наймитами на власній землі, продовжать і далі в Україні зростати земельні латифундії?”, — йдеться у зверненні.

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *