Політвернісаж

Врятувати “рядового” Монастирського

Міністерство внутрішніх справ заявило, що інформація про те, що народний депутата від «Слуги народу» Олександр Трухін після ДТП влітку намагався про щось «домовитись» із міністром внутрішніх справ України Денисом Монастирським не відповідає дійсності.

У своїй заяві від 2 лютого МВС наголошує, що народний депутат України є спеціальним суб’єктом кримінального провадження, тому кримінальні провадження, в яких він може фігурувати як підозрюваний, належать до підслідности Державного бюро розслідувань.

«Саме через те, що в ході слідства поліцією були отримані факти, які свідчили, що за кермом автомобіля «Ауді» міг бути народний депутат України, кримінальне провадження було передано з Національної поліції до Державного бюро розслідувань. Через це наголошуємо, що всі намагання представляти суть справи так, що нібито народний депутат України О. Трухін про щось намагався «домовитись» із міністром внутрішніх справ України не відповідають дійсності», – йдеться в заяві.

У МВС додали, що поліціянти «сумлінно виконали» свої службові обов’язки з документування цього ДТП, а встановлення всіх фактів і обставин, а також ухвалення відповідних процесуальних рішень «належать до повноважень Державного бюро розслідувань».

Тим часом, у ДБР заявили, що продовжують розслідувати ДТП, кажуть, що не мали відеоматеріалів, оприлюднених напередодні журналістами, і планують їх дослідити.

1 лютого у розслідуванні «Не дивись на ДТП» журналіста «Української правди» Михайла Ткача було показано кадри з нагрудної камери поліціянта, де Олександр Трухін просить правоохоронців на місці аварії, щоб вони «відпустили» його з місця ДТП «у ліс», обіцяє за це віддячити, каже, що зателефонує «Денису» (очільникові МВС Денису Монастирському – ред.), відмовляється пройти тест на вміст алкоголю у крові, заповнює протокол з персональними даними «нерозбірливим», як скаржаться патрульні, почерком.

У розслідуванні журналісти беруть інтерв’ю у поліціянта, який розповідає про деталі ДТП і поведінку Трухіна того дня.

Після оприлюднення відео народного депутата вже виключили з партії «Слуга народу» і хочуть виключити з однойменної фракції в парламенті.

Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявив, що його політсила ініціює проведення позачергового засідання Верховної Ради, зокрема, щодо справи Трухіна, на яке хочуть запросити міністра внутрішніх справ, генпрокурора і голову ДБР.

Тим часом інформація про те, що чинний міністр внутрішніх справ Денис Монастирський ще пів року тому бачив запис із місця ДТП з участю народного депутата від “Слуги народу” Олександра Трухіна, виходить від головної редакторки видання “Українська правда”, яке й оприлюднило відео, Севгіль Мусаєвої. Заяву свою вона зробила в етері телеканалу “Україна 24“.

За її словами, журналісти УП намагалися отримати відеозапис камери патрульного від серпня 2021 року.

“Денис Монастирський бачив це відео з камер поліціянтів через кілька днів після ДТП. Чи бачили це відео президент Володимир Зеленський, чи голова Державного бюро розслідувань Олексій Сухачов – невідомо, в мене цих даних немає. Викликає здивування: якщо міністр бачив це відео, Національна поліція передала справу до ДБР, то чому вони не додали його як докази?” – зауважила Мусаєва.

Враховуючи таку інформацію, вважає журналістка, керівники правоохоронних органів мають понести відповідальність і піти у відставку. “Олександра Трухіна покривали. Це називається саме так, можемо казати про це відверто”, – вказала вона.

Головред УП також повідомила, що, за даними її джерел, саме Трухін відповідальний за “неофіційні бюджетні питання” у парламентській фракції “Слуга народу”. “Тобто зарплати у конвертах”, – уточнила вона.

Нагадаємо, що колишній комік, а нині президент України Володимир Зеленський заявляв, що президент не може знати деталі всіх кримінальних справ, таким чином він відповідав на запитання про ДТП за участи Олександра Трухіна.

«Я не можу розуміти і знати деталі всіх правоохоронних і кримінальних кейсів, які відбуваються, через, вибачте, ДТП. Там ніхто не загинув, там всі живі, і це – найголовніше. Якби там щось таке відбулося, не дай боже, повірте, людини не було б вже (Трухіна не було б уже в команді президента – ред.), давайте (дочекаємося – ред.) дійде до кінця ця справа», – сказав Зеленський, спілкуючись з журналістами у Трускавці.

Отже, під час ДТП на Бориспільській трасі нардеп знаходився в новому дорогому Audi, яка врізалася у Ford, а той, своєю чергою, протаранив Daewoo. В аварії постраждало 6 людей. Можливо, це ДТП назавжди залишилося б лише в оперативній стрічці правоохоронців, якби в одній з автівок, яку протаранила Audi, не перебували голова комітету арбітрів Української асоціації футболу італієць Лучано Лучі та його перекладач Роман Лишень.

Саме через постраждалих футбольних функціонерів ДТП спочатку зацікавила спортивні ЗМІ, а згодом й інформагентства.

Також резонанс в історії з Трухіним викликав не тільки факт самої ДТП, як і факт того, наскільки безглуздо її намагались приховати.

За даними Фейсбук-проєкту Інституту розвитку регіональної преси “По той бік новин”, понад 30 видань зняли або відредагували новину про ДТП за участи Трухіна на своїх сайтах. У списку опинились як спеціалізовані спортивні видання на кшталт Sport.ua та Футбол 24, так і всеукраїнські інформагентства – УНІАН, УНН, Українські новини, ТСН.ua. тощо.

Цікаво, що в столиці нардеп Трухін користується номером у готелі ДУСі “Київ” і отримує за нього компенсацію з державного бюджету – попри десятки земельних ділянок у декларації й той факт, що його дружина Лілія Трухіна орендує квартиру в Києві. Трухін – один з 67 “слуг”-гривневих мільйонерів, які отримують компенсацію на житло з бюджету.

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах пандемії та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *