АренаВізії

Президент країни, де мільйони людей загинули від Голодомору, репресій та депортацій, розповів про позитиви СРСР

Президент України 3 травня у Варшаві розповів своїм європейським колегам про “плюси та мінуси СРСР” під час відзначення 230-річчя ухвалення першої Конституції Речі Посполитої.

“Були дуже складні часи, радянські. Ми знову були частиною іншої країни. Я сам народився в Радянському Союзі, і хочу вам сказати, там були плюси, були мінуси, але ми розуміємо, що там не було у людей права на свободу слова, права вибору, приватної власності. І знову у 1991 році, після розпаду Радянського Союзу, коли ми нарешті вибороли свою незалежність, також не було міцної довіри до закону через те, що деякі чиновники грабували країну”, – зазначив шостий президент України.

Зеленський підкреслив, що у 2014 році під час Революції гідності, підтримуючи європейський курс, загинула сотня українських громадян, “які знов виборювали свою незалежність, знову виборювали той європейський курс, про який ми говоримо”. І тому сьогодні, на думку очільника нашої держави, потрібно докласти багато сил і часу, щоб повернути довіру до законів як усередині країни, так і за кордоном.

Відомий український публіцист Віталій Портников звернув увагу  на терплячість і толерантність колег Зеленського.

“Наші партнери, в присутності яких  Зеленський виголошував свою промову ввічливо промовчали, але можна уявити, що відбувалось у цей момент в душі президента Польщі, який добре пам’ятає боротьбу своїх співвітчизників з радянською окупацією і гинули під час повстань. Що творилось у душах президентів Литви, Латвії та Естонії, адже громадяни їхніх країн весь час перебування у складі СРСР вважали свої країни окупованими і готові були відстоювати свою незалежність, навіть коли до Вільнюсу відправляли радянські танки, а у Ризі дестабілізував ситуацію загін міліції особливого призначення”, – сказав Портников, підводячи підсумки перебування Зеленського у Варшаві 3 травня.

Невідомо, які “плюси СРСР” мав на увазі Зеленський, можливо відсутність будь-яких свобод і навіть приватної власності, проте, Портников звернув увагу, що в такому стилі про “совок” говорили різні політики, коли хотіли приховати свою симпатію до чогось огидного.

“За часів Брежнєва підкреслювали, що у Сталіна поруч з позитивною була і негативна сторона. “Негативною стороною” називали мільйони загиблих під час голодоморів та репресій, знищення культури, знищення усього, що робить людину людиною. А що цікаво позитивного було у Сталіна? Напевне те, про що говорить Зеленський: безкоштовна медицина, при низькій якості послуг, безкоштовна освіта, яка відставала від світового рівня на десятиріччя у фундаментальних галузях і доводилось відправляти шпигунів до західних країн, щоб вони крали технологічні секрети, стабільність – коли люди робили вигляд, що працювали, а держава робила вигляд, що їм платила, дешеві продукти, яких не було, бо був дефіцит. Звісно, в будь-якому авторитарному режимі можна знайти багато позитиву, якщо хочеш. Але якщо людина не може бути людиною, вона не шукає ніяких плюсів”.

Невідомою для пана Віталія залишилась особиста ностальгія Зеленського за СРСР, через те, що він – етнічний єврей, відбувся, як актор і, навіть зміг стати президентом, тільки завдяки тому, що Україна стала незалежною.

“Зеленський народився в країні, де були відсоткові норми на прийняття євреїв до ВНЗ, та навіть ті євреї, які хотіли служити режиму, не могли просто так вступити до комуністичної партії, бо вважались неблагонадійними, в країні, де панував державний антисемітизм. І от цікаво, якими плюсами вичерпується це ставлення до батьків і дідусів Зеленського. У сталінські роки ця ненависть була декларативною і невідомо, чим би вона закінчилась для батьків Зеленського, якби Сталін не помер у 1953 році. Можливо Зеленський і я (Портников, – ред.) не народились би у Кривому Розі чи в Києві, а десь у Біробіджані, якби наші батьки взагалі вижили під час депортації”, – розповів Портников.

Звісно, звернемо увагу, що любителі “совка” завжди агресивно будуть відстоювати власну “ідеальну країну мрій”, проте президент України, навряд чи повинен демонструвати симпатію і шукати позитив у відвертих окупантів, які прийшли на різні землі насаджувати людиноненависницьку ідеологію та знищувати все живе.

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах пандемії та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *