Арена

Правнук Разумовського викрав кріпачку і став найкращим другом Шевченка

14 листопада – день народження художника Льва Жемчужникова (1828 – 1912), правнука гетьмана Разумовського, друга Тараса Шевченка та Пантелеймона Куліша.

Про це нагадує на своїй сторінці у Facebook державний діяч Ігор Шаров.

Творчість Льва Жемчужникова в Національному художньому музеї України репрезентовано широко відомою картиною «Кобзар на шляху» (на фото).

Учень Карла Брюллова, 1852 року збирав український фольклор. Мандрував селами України, жив у Василівці (сучасне Гоголеве) у матері Гоголя. Тоді ж вперше познайомився з творчістю Тараса Шевченка. Допомагав матеріально поету на засланні та особисто зустрічався з ним у 1860 році. Продовжуючи традиції Шевченкової «Живописної України» (1844) у 1861–1862 роках виконав серію офортів під такою ж назвою та видав їх альбомом.

1856 року Лев Жемчужников гостював у маєтку Сергія де Бальмена в Линовиці, де закохався в дівчину-кріпачку Ольгу, що належала де Бальменам. Жемчужников декілька разів просив дати дівчині вольну, щоб одружитися з нею, та отримав відмову. 1857 року художник викрав дівчину та емігрував. На еміграції пара одружилася. Почувши про цю історію Тарас Шевченко у своєму щоденнику 10 листопада 1857 року написав: «Який милий оригінал має бути цей Л. Жемчужников, який би я був щасливий побачити цю людину, котра так щиро, нелукаво полюбила мою милу рідну мову і мою прекрасну, сердешну батьківщину».

Лев Жемчужников був одним із перших серед тих, хто залишив для нащадків свої спогади про зустрічі з Кобзарем.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *