Візії

Нового голову УІНП підозрюють у “грантожерстві” та співпраці з Фондом Пінчука

Уряд погодив кандидатуру культуролога, який не є фаховим істориком, Антона Дробовича на посаду очільника Українського інституту національної пам’яти. Новому голові УІНП – 33 роки. Він є кандидатом філософських наук і магістром правознавства, повідомляє Радіо Свобода.

Антон Дробович здобув освіту в Національному педагогічному університеті імени Драгоманова. Також він випускник програми «Цінності та суспільство» The AspenInstitute Kyiv.

Нині Дробович є доцентом катедри культурології Національного педагогічного університету імени Драгоманова, викладає на катедрі, і водночас є керівником освітніх програм меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» (у березні 2017-го року олігарх Віктор Пінчук, засновник групи Eastone та Фонду Віктора Пінчука, увійшов до складу 11 учасників Наглядової Ради Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр». – Ред.), а також є експертом Інституту суспільно-економічних досліджень. Крім того, він член правління Молодіжної асоціації релігієзнавців.

Попередні посади

Раніше Антон Дробович був СЕО міжнародного форуму Ukrainian ID, керівником напрямку стратегічного розвитку комплексу «Мистецький арсенал», працював в органах державної влади, державних закладах культури та освіти, як також – на посаді радника міністра освіти і науки України.

Також Дробович працював журналістом і керівником аналітичного відділу незалежного інформаційного агентства, яке висвітлювало питання освіти, науки та молодіжної політики.

2014 року, як доброволець, брав участь у бойових діях на Донбасі.

Дослідження і публікації

Новий очільник УІНП – лавреат мистецтвознавчого конкурсу Stedley Art Foundation, автор циклу лекцій на тему міфології у мистецтві, співавтор навчально-методичних посібників і програм та низки експертних матеріалів на тему соціального розвитку, освіти та культури.

У нього близько 50 наукових публікацій у царині філософії, культурології та антропології. З міжнародними структурами, які роздають гранти, Антон Едуардович взаємодіяв іще зі студентської лави. 2010 року він переміг у конкурсі есеїв від Світового банку «Молодь проти корупції». Також ЗМІ маркували Дробовича стипендіатом програми «Завтра.UA» Фонду Віктора Пінчука. Він друкувався в пресі саме з цими регаліями.

Цікаво, що російська мова – єдина, крім української, якою новий голова УІНП володіє вільно.

Серед напрямків досліджень Дробовича: реалізація державної політики, нормативно-правове забезпечення реформ у сфері освіти і культури, ефективне управління та «розумні інвестиції» в державні заклади культури, формальна та неформальна освіта дорослих, стратегування та комунікації в освіті та культурі.

Його лекції, які анонсувалися в мережі, дають розуміння про коло наукових інтересів: «Що таке міф і як з ним працювати?», «Як міф стає релігією», «Міфотехнологіі в політиці і комунікаціях», «Міфодраматургія як успішний storytelling у літературі». Про те, що таке міф і як з ним працювати, новий «В’ятрович» міркує і в численних відео.

Наміри

Як кандидат на посаду директора Українського інституту національної пам’яти в інтерв’ю для «Історичної правди» Дробович казав, що претендує на посаду, оскільки має бажання перетворити офіційну політику пам’яті в Україні на більш виважену та ліберальну.

Своїми пріоритетами у національній політиці пам’яти він назвав «результативність і зрозумілість діяльности УІНП для платників податків». Також зазначив, що процес декомунізації в Україні вважає незавершеним у частині суспільної свідомості, адже «не можна за 5 років здекомунізувати те, що «комунізувалось» упродовж десятиліть».

Статки

Декларація Антона Дробовича за 2018 рік свідчить, що він має дві квартири у спільній власності та автомобіль Volkswagen Polo 2004 року.

За основним місцем роботи (Національний педагогічний університет імени Драгоманова) Дробович заробив 93318 гривень, за роботу в БО «Фонд підтримки міжнародного співробітництва України» отримав 52970 гривень та 357393 гривень – від зайняття підприємницькою діяльністю.

Реакція на призначення

Дробович зазначав, що здивований позицією тих, хто незадоволений його перемогою в конкурсі.

Колишній голова інституту, нардеп від «Європейської солідарности» Володимир В’ятрович розкритикував у Facebook результати конкурсу.

«Чергове неправильне кадрове рішення уряду в гуманітарній політиці. Це вже не помилка, а розворот в інший бік. У національній пам’яті може не лишитися місця для України та українців», – написав він.

Особисте

Судячи з Facebook-сторінки дружини нового директора Інституту нацпам’яти – у сім’ї Дробовича є однорічний син Дарик, якого в кінці жовтня хрестив нинішній митрополит ПЦУ Олександр Драбинко, який служить у Спасо-Преображенському соборі на Теремках. Як пише Ірина Дробович, цьому таїнству передувала «довга міжконфесійна розмова» з чоловіком. Тобто, ймовірно, між подружжям відбулася суперечка про те, де хрестити дитину: чи в українській філії московської церкви, чи в канонічній Православній церкві України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *