Арена

У ЗЕкоманді розповіли, чому долар падає, а ціни зростають

Ще з літа гривня значно зміцнилася, натомість ціни як на вітчизняні, так і на імпортні продукти стабільно здіймаються вгору. В уряді Зеленського-Гончарука вважають такий процес нормальним, а зниження цін очікують лише навесні…

Міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Тимофій Милованов розповів, чому курс долара падає, а ціни ні.

“Певні ціни ростуть, певні знижуються. Ці зміни залежать від багатьох речей. Якщо говорити про продукти харчування, то насамперед – від врожаю. Ті продукти, які імпортуються/експортуються, на них курс впливає. Але досить часто це займає певний період часу. Тому що ціни на речі инколи фіксуються раніше, угоди – попередні. За нашими оцінками, вплив зміни курсу займає до чотирьох кварталів”, – зазначив він ув інтерв’ю “24 каналу”.

За словами Милованова, зниження цін буде відчуватися вже навесні, і підкреслив, що в цілому інфляція сповільнюється.

“Але в цілому інфляція сповільнюється. Вона буде на рівні 6-7% зараз, і буде ще менша. Що означає, що інфляція сповільнюється? Це не означає, що ціни не зростають. У кожній економіці ціни потрохи ростуть завжди. Насправді, коли дефляція – це погано для економіки”, – сказав Тимофій Милованов.

Також міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України розповів, що уряд боротиметься з безробіттям в Україні. За його словами, українці починають потроху повертатися з-за кордону.

“Долар тримається по 24 гривні, може навіть національна валюта стає сильнішою. Це означає, що гривнева зарплата в доларах чи євро виглядає сильнішою. І цей процес буде продовжуватися. І українські зарплати будуть рости відносно європейських. Номінальні зарплати теж будуть зростати. Формальна зайнятість трохи збільшується, неформальна – навпаки”, – сказав міністр.

Він нагадав про дискусії щодо фізичних осіб-підприємців (ФОП).

“Зараз йде дискусія щодо ФОПів. Ми спробуємо спростити адміністрування. Це моя позиція як міністра економіки. Що підприємством може займатися кожна людина і потрібно мати мінімальне навантаження”, – зазначив Тимофій Милованов.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *