Візії

Зеленського розлютив провал легалізації грального бізнесу

Законопроєкт про легалізацію грального бізнесу в Україні став об’єктом боротьби через перерозподіл сфер заробітку. Можливо, сам президент В. Зеленський має тут меркантильний інтерес через свого тестя Володимира Кияшка.

Нагадаємо, що Володимир Зеленський на початку своєї каденції заявив, що до 1 грудня має намір легалізувати гральний бізнес, роблячи це поетапно.

Але писати законопроєкт виявилося не так просто через велику кількість зацікавлених сторін. Про це йдеться в статті #Букв “Ваші ставки, панове: як Аваков і Зеленський посварилися через грального бізнесу”.

Коли парламент провалив законопроект, президента це розлютило.

“Вчора Верховна Рада провалила ухвалення закону про легалізацію грального бізнесу. Ми знаємо, хто за цим стоїть. Не хочете грати за прозорими правилами? Не хочете працювати цивілізовано і платити в бюджет? Що ж, давайте по-иншому. З сьогоднішнього дня негайно закриваємо всі ігрові зали. Думай … те”, – написав гнівний пост президент.

За словами інсайдерів, Зеленський дзвонив міністрові внутрішніх справ Арсену Авакову з вимогою провести рейд по всіх гральних закладах. Той провів, по всіх, які не “кришує МВС”. З боку СБУ також були рейди – по закладах, куди не прийшли представники правоохоронців.

“У деяких закладах обшуки тривали по 5 годин. Деяким правоохоронці пропонували піти на мирову. Ми відмовилися. Потім ​​я дізнався, що тих, хто погодився піти на мирову, потім взяли за дачу хабара”, – розповідає один з юристів, яким минулої ночи довелося захищати інтереси грального бізнесу.

На цьому інтриги не закінчилися. Вранці Кабмін видав розпорядження, яким заборонив поширення грального бізнесу під виглядом лотерей.

“Тепер заклади з ігровими автоматами не зможуть нелегально працювати під виглядом державних лотерей, прикриваючись договорами на поширення державних лотерей”, – зазначив прем’єр Олексій Гончарук.

У статті вказано, що ця ситуація свідчить про те, що між президентом і міністром “знову пробігла чорна кішка”.

“Але у що це виллється в подальшому – відставку або нове перемир’я – зрозуміємо пізніше. Як може виглядати таємна сила Авакова, президент побачив у вівторок під Радою на протестах по землі”, – наголошується в матеріалі.

Головним недоліком поданого законопроєкту в статті називають той факт, що він не вирішує соціальне питання – гральну залежність.

“Це законопроєкт не про інтереси людей, а про перерозподіл сфер заробітку, звідси і така боротьба”, – резюмує автор.

Верховна Рада України скерувала на доопрацювання законопроєкт, спрямований на легалізацію грального бізнесу. Міністерство фінансів України очікує, що легалізація грального бізнесу призведе до отримання до 9 млрд гривень у бюджет країни.

У вересні президент Володимир Зеленський підписав указ, яким дав низку доручень Кабінету Міністрів у сфері економіки. Зокрема, Уряду було доручено розробити і внести до Верховної Ради законопроєкт про легалізацію грального бізнесу в Україні.

Як повідомляли ЗМІ, над законопроєктом «Про державне регулювання діяльности у сфері організації та проведення азартних ігор», який був поданий у Верховну Раду урядом, працювали юристи «Eterna Law».

Співзасновником «Eterna Law» є Олег Мальський. Він, за даними «Економічної правди», брат Маркіяна Мальського, якого в липні президент Зеленський призначив головою Львівської облдержадміністрації.

Олег Мальський є головою наглядової ради громадської організації «Всеукраїнська організація «Зелений Фонд. Подолання гуманітарних та екологічних катастроф». До обрання народним депутатом від «Слуги народу» цю ГО очолював Олег Бондаренко, який нині став головою парламентського комітету з питань екології.

Бондаренко був радником кандидата в президенти Володимира Зеленського з екологічних питань, він представляв «Зелений фонд» на переговорах з виконкомом Криворізької міськради з питань покращення екологічної ситуації в місті. «Зелений фонд» у липні оприлюднив свій рейтинг найбільших промислових забруднювачів, до якого потрапив «ArcelorMittal Кривий Ріг». Це збіглося з відкриттям кримінальної справи проти підприємства Службою Безпеки України після критики екологічної політики меткомбіната з боку Володимира Зеленського.

Помічником нардепа Бондаренка на громадських засадах є Володимир Кияшко, це тесть Зеленського. Бондаренко стверджує, що Кияшко займається технологією переробляння шламових відходів у дорожнє покриття.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *