Політвернісаж

Україна рятує “Газпром” і погоджується, по суті, оплачувати російський транзит на Балтиці

Україна, Росія та ЄС підписали транзитні угоди. Згідно з документом, протягом п’яти років РФ постачатиме газ через українську територію на Південь і Центр Європи. Сторони відмовилися від позовних вимог, проте Москва повертає Києву $3 млрд за Стокгольмським арбітражем. Водночас Київ рятує “Газпром” від банкрутства.

Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель офіційно підтвердив, що Україна домовилася про продовження транзиту російського газу на період 2020-2024 років.

Про це він сказав на брифінгу в суботу за підсумками останнього дводенного раунду газових переговорів.

“Два складні, непрості дні конструктивних переговорів, в результаті яких досягнуте пакетне розуміння, як будуть просуватися наші взаємини”, – сказав Оржель.

Він повідомив, що домовленості передбачають продовження транзиту і виплату Росією понад 2,9 млрд доларів “Нафтогазу” в рамках виконання рішення Стокгольмського арбітражу.

Оржель додав, що газовий контракт буде підписано на п’ять років, але його можна буде продовжити.

“Транзит на п’ять років з можливістю пролонгації ще на десять років. Що також важливо – зафіксовані мінімально гарантовані обсяги для транзиту. Перший рік – 65 і 40 наступні чотири роки. У нас є певні зниження обсягів транспортування, сторони розуміють, що тариф повинен зростати, тобто буде деяке збільшення тарифу на транспортування”, – сказав він.

За словами Оржеля, кінцевий розмір тарифу повинен визначити регулятор.

“Пакетне рішення передбачає перегляд позицій щодо майбутніх арбітражів. Тобто рішення про 3 млрд чітко визначено, інші позови в рамках пакету будуть відкликані”, – додав він.

“Ми зробили майже неможливе. Ми за три місяці зробили анбандлінг, ми домовилися про обсяги транзиту, ми забезпечили стабільність на українському та європейському ринках. Це означає, що Україна надійний партнер, Україна виконує свої зобов’язання, Україна забезпечує енергетичну безпеку в Україні”, – підсумував Оржель.

Він додав, що новий контракт планується підписати до кінця року.

Нагадаємо, з 1 січня 2020 року закінчується 10-річний транзитний контракт між НАК “Нафтогаз України” і російським “Газпромом”.

Україна за участи Єврокомісії намагалася добитися від Росії підписання нового 10-річного договору щодо транзиту газу обсягом до 90 млрд кубометрів на рік. Водночас у “Нафтогазі” спочатку були скептично налаштовані стосовно його підписання, виконавчий директор групи Юрій Вітренко говорив, що варто готуватися до припинення транзиту газу з 2020 року.

Досягнення домовлености з “Газпромом” не э перемогою. Таку думку висловив полытолог Володимир Цибулько.

“Пригадуєте як влада Зеленського дала Путіну шанс виконати рішення Морського трибуналу ООН з українськими моряками, і вкраденими з кораблів унітазами.., – нагадує В. Цибулько. – Подібна схема застосована і стосовно Стокгольмського арбітражу. Нам повернуть наші ж гроші, але ми фактично за це даємо згоду на життя Північному потоку-2. Тобто ми оплачуємо, по суті, російський транзит на Балтиці. Ну і в чому тут перемога. Чи буде за ці 5 років акціонована газотранспортна компанія, чи зацдуть в неї сильні гравці, чи буде закупівля газу в калоріях і на українсько-ерефському кордоні. Доки торгівля газом не буде обраховуватися калоріями, ми й на далі будемо пробувати топити газоподібним лайном за скажені гроші, а корупція ніколи не залишить галузь у спокої… 40 мдрд. кубів річного транспортування поаинне буде покрите підвищеним тарифом, і схоже, що від нас його спробують приховати всілякими сурогатними схемами… Так що перемога не така вже й перемога…”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *