Арена

70% дітей у будинках дитини мають затримку розвитку через брак належного догляду

70% дітей потрапляють у будинки дитини цілком здоровими, але без індивідуальної турботи й піклування починають відставати в розвитку.

«Надія і житло для дітей» провели дослідження стану 415 дітей в п’яти будинках дитини, що функціонують у Полтавській, Херсонській та Дніпропетровській областях. “Ранній період — час величезних можливостей, які дитина може втратити назавжди, якщо не отримує любові та індивідуального піклування, які так необхідні  їй для виживання і розвитку. Дослідження у сфері нейронаук доводять, що на формування мозку впливають не лише генетичні фактори, але й життєвий досвід та середовище, в якому зростає дитина.  Це і правильне харчування, і відчуття безпеки, важливі для раннього віку ігри, а також адекватна комунікація. А в будинку дитини, на жаль,  ніхто з персоналу не в змозі замінити дитині маму і дати їй такі важливі речі, як тактильна близькість, турбота чи емоційний контакт. Саме через це малюки починають відставати у розвитку”,  зазначила Галина Постолюк, директорка регіонального офісу МБО «Надія і житло для дітей».

Дослідження також виявило, що 68% дітей  мали невідповідне їхнім потребам і стану здоров’я харчування. У більшості випадків діагноз «Білково-енергетична недостатність» не був встановлений і необхідну корекцію харчування дитині не проводили. Відтак, 58,6% дітей мають затримку росту, 20,2%  низьку масу тіла.

За даними медичної документації будинків дитини, діагноз «здоровий» був лише у 3,4% дітей. Але аналіз  виявив у дітей «міфічні» діагнози, у деяких випадках – неповну інформацію щодо медичного стану, особливо це стосується неврологічних діагнозів. Загалом виявилось, що кількість здорових дітей сягала 67,6% і вони мали лише затримки у розвитку через середовище в якому перебували.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *