Арена

Рашисти знищили меморіал жертвам совєцької влади: Климентію Шептицькому, Йохану Лайдонеру, Мечисловасу Рейнісу та Яну Янковському

У московитському місті Владімір (Владімір-на-Клязьмі) на Князь-Владімірському цвинтарі в середині жовтня було демонтовано меморіал жертвам совєцьких репресій.

Одна з табличок на меморіалі була присвячена багаторічному головнокомандувачу естонських військ до Другої світової війни Йохану Лайдонеру, повідомили радіоновини ERR з посиланням на закордонні ЗМІ.

Знесено також меморіальна дошка пам’яти архімандрита Української греко-католицької церкви Климентія Шептицького, репресованого за відмову від співпраці з совєцькою владою. У 1995 році ізраїльським центром вивчення Голокосту “Яд Вашем” Шептицький був оголошений “праведником народів світу” за порятунок євреїв під час Другої світової війни, а в 2001 році – зарахований до блаженних Католицької церкви.

Портал “Довод” повідомив, що на знесеному меморіалі також були таблички, присвячені міністру закордонних справ Литви та католицькому архієпископу Мечисловасу Рейнісу та польському політику Яну Янковському. За даними видання, всі вони померли у Владімірському централі та були поховані у братській могилі. Хто конкретно ініціював руйнування меморіалу у Владімірі, наразі невідомо.

Щодо Йохана Лайдонера, то він був головнокомандувачем естонських військ під час Визвольної війни 1918-1920 років. Совєцька влада у липні 1940 року депортувала генерала Лайдонера разом із дружиною до Московії. Він помер 13 березня 1953 року у Владімірському централі.

Архімандрит Климентій Шептицький помер 1 травня 1951 року у Владімірському централі. Похований під його стінами в попередньо викопаній ямі 3 травня о 3-й годині ночі. Його могилу відшукати не вдалось.

Відомий представник польського Опору часів Другої світової війни Ян Янковський помер 13 березня 1953 року, за два тижні до закінчення восьмирічного строку позбавлення волі, який він відбував у Владімірському централі. Янковського звинувачували в “підривній роботі проти Червоної армії” та шпигунстві.

Мечисловас Рейніс, активний критик совєцької влади, був заарештований у 1947 році та засуджений на 8 років. Помер 1953-го року у Владімірі.

Світлина з сайту www.dovod.online

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *