Арена

Суди почали масово звільняти покидьків “русского міра”

В Оріхівському районному суді Запорізької области ухвалили рішення змінити запобіжний захід на особисте зобов’язання для Миколи Бутрименка, якого звинувачували в причетності до вбивства українських бійців спецназу в 2014 році.
Про це повідомляє “Радіо Свобода” з посиланням на коментар адвоката потерпілих Олени Яркіної.

Вона зазначила, що безпосередньо перед засіданням стало відомо, що Бутрименко був включений у списки на обмін утримуваними особами з бойовиками “ДНР”.

За її словами, про зміну запобіжного заходу клопотала прокуратура. Також вона розповіла про нюанси майбутнього обміну.

“Це клопотання обґрунтоване тим, що учасники Тристоронньої контактної групи з обміну полонених на виконання Мінських угод і домовленостей в Нормандському форматі про “обмін всіх на всіх” досягли домовленості про включення Бутрименка в списки на обмін. Процедура обміну передбачає, щоб людина не утримувався під вартою, або під заставою, або під домашнім арештом – тільки особисте зобов’язання. Наскільки розумію, він поїхав у Маріупольське СІЗО, і Бутрименка заберуть співробітники Служби безпеки. Тобто він не поїде додому – буде спрямований СБУ до місця збору всіх і чекатиме старту на обмін”, – повідомила вона.

На цей момент Бутрименко залишається обвинуваченим у провадженні суду і повинен буде присутній на засіданні 15 січня, можливо, у форматі відеоконференції. Адвокат також назвала вимоги щодо обміну з боку потерпілих у справі. “Бутрименко є злочинцем, він обвинувачений, і якщо його забирають, то нехай повертають хлопців з 3-го полку. Бесіди з сім’ями постраждалих були такими: якщо його обміняють на инших військових, що залишилися в “ДНР-ЛНР”, то ця позиція гуманна. Люди розуміють все це. Всі дуже сильно хочуть, щоб Бутрименко був обміняний на Сергія Глондара і Олександра Коринькова з 3-го полку спецпризначення”, – додала Олена Яркіна.

Раніше обвинувачений у справі про вбивство 10 українських спецназівців Микола Бутрименко закликав суд відпустити його на свободу через погіршення стану здоров’я. Відповідно до закону Савченко, в разі визнання його винним у фінансуванні тероризму та підготовці теракту, він міг вийти на свободу у 2020 році.

Одночасно й Жовтневий районний суд міста Маріуполя (Донецька область) дозволив змінити запобіжний захід чотирьом підозрюваним у справі про захоплення будівлі Маріупольського МУВС 9 травня 2014 року і звільнити їх з-під варти під особисті зобов’язання.

У четвер, 26 грудня, затриманим Є.Дружиніну, А.Стрельниковичу, В.Скрипнику і В.Бірюкову, яким інкримінують умисне вбивство, створення терористичної угруповання і зберігання зброї, було змінено запобіжний захід. Суд випустив на свободу обвинувачених у захопленні будівлі міського управління міліції, в якому знаходилися заручники.

Як стало відомо, всі четверо написали заяви із проханням включити їх до списку обміну на українців, яких незаконно утримують проросійські терористи у в’язницях ОРДЛО і на території РФ.

Судячи з інкримінованих статей, підсудним могло б загрожувати довічне ув’язнення, якщо б не обмін. На рідкісних засіданнях суду вони поводилися зухвало, зокрема, надягали георгіївські стрічки.

Обмін полоненими між Україною та проросійськими бойовиками ДНР і ЛНР може відбутися 29 грудня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *