Арена

Почесний пенсіонер Філарет штампує своїх “єпископів”

Почесний патріарх Філарет (Денисенко) 27 грудня провів архієрейський собор своєї невизнаної церкви, на якому було ухвалено рішення обрати трьох нових єпископів.

Як ідеться на сайті УПЦ КП, Хмельницьким і Кам’янець-Подільським єпископом стане архімандрит Варсонофій (Качан), Чернівецьким і Буковинським – архімандрит Никон (Шинкарюк), Одеським і Балтським – Никон (Граблюк).

У соборі взяли участь шість архієреїв на чолі з Філаретом.

Православна церква України заявила, що це рішення не відповідає канонам і не має юридичної сили.

“Будучи фактично архієреєм на спочинку, він [Філарет] не має жодних канонічних і статутних прав на скликання і проведення церковних зборів, на обрання і висвячення архієреїв”, – йдеться на сайті ПЦУ.

“Тому кожна людина, оголошена «єпископом» у незаконний спосіб з боку почесного патріарха Філарета і «призначена», зокрема, на кафедру, де вже є законний архієрей – не єпископ… Закликаємо почесного патріарха Філарета і його нинішнє оточення зупинитися, одуматися, повернути з обраного ними шляху брехні й обману на шлях істини, припинити спроби за участю російських і проросійських діячів руйнування Помісної церкви на радість ворогам України”, – сказано в заяві.

Нагадаємо, 20 червня в Києві була відновлена Українська православна церква Київського патріархату на чолі з Філаретом. Разом з ним від ПЦУ відкололися двоє архієреїв з Росії – архієпископ Білгородський і Обоянський Іоасаф (Шибаєв) і єпископ Валуйський Петро (Москальов). Цього самого дня було обрано ще двох майбутніх єпископів УПЦ КП – архімандрит Андрій (Маруцак) та ієромонах Ілля (Зеленський).

24 червня Синод ПЦУ відсторонив Філарета від управління Київською єпархією, але на знак визнання минулих заслуг зберіг за ним місце в єпископаті.

Філарет відмовився визнавати рішення Православної церкви України, оголосивши її “так званою” церквою.

На початку грудня 2019 Синод ПЦУ фактично відправив Філарета на пенсію, зберігши за ним Володимирський собор і резиденцію в центрі Києва на Пушкінській вулиці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *