Арена

Видатний україно-американський учений не захотів, щоб його знищив Сталін

Сьогодні минає 120 років від дня народження видатного українсько-американського вченого Феодосія Добжанського (1900–1975).

Насправді прізвище нашого земляка, вихідця з Немирова, первісно звучало як Добржанський, але, очевидно, під впливом англійської мови воно трансформувалося у легший для вимови американців варіант.

Про це пише у своєму блозі відомий політик Ігор Шаров.

Феодосій Добжанський (на фото), випускник природничого відділення фізично-математичного факультету Київського університету (1917 – 1921), є автором понад 500 наукових праць. Українець став одним із засновників синтетичної теорії еволюції. У своїй праці «Генетика і походження видів» (1937) на основі численних досліджень дійшов висновку, що еволюція – це не лише природний добір, а й зміни у генофонді певної живої істоти. Поштовхом до створення нових видів стає генетичне різноманіття, яке постачає матеріал для природної селекції. Отже, замість розглядати мутації та природний добір окремо, учений почав розглядати їх у синтезі.

У 1921-1924 Добжанський працював аспірантом кафедри зоології Української академії наук. 1924 року разом з дружиною переїхав до Ленінграда, де він працював асистентом на кафедрі генетики та експериментальної зоології Ленінградського університету.

1927 року Феодосій Добжанський отримує стипендію Фонду Рокфеллера та їде до США на стажування в знаменитого генетика Томаса Моргана в Колумбійському університеті. Згодом він, цілком логічно, ухвалює рішення не повертатися до СРСР, де буяє сталінський терор.

Феодосій Добжанський удостоєний престижної Кімберівської генетичної медалі (1958), а 1964-го року президент США особисто вручив визначному українцеві Національну медаль за розвиток науки. Відомий сучасний американський біолог Франсиско Хосе Айала є учнем Феодосія Добжанського.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *