Арена

Сміливо виступив проти насильницької російсько-комуністичної культурної гегемонії

130 років від дня народження одного з найвишуканіших поетів і перекладачів України Миколи Зерова (1890-1937). Майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії він став лідером славетної плеяди поетів-неокласиків.

Про це пише на своїй сторінці в Facebook відомий державний діяч Ігор Шаров.

За життя письменника вийшли дві поетичні збірки: «Антологія античної поезії» (переклади з Катулла, Вергілія, Горація, Проперція, Овідія тощо) та збірка поезії «Камена».

Микола Зеров був одним із небагатьох, хто мав сміливість підтримати революційний виступ Миколи Хвильового та інших членів ВАПЛІТЕ проти насильницької російсько-комуністичної культурної гегемонії в Радянській Україні.

М. Зеров вимагав усвідомлення, осмислення й засвоєння багатств української національної традиції, перенесення на український ґрунт найкращих творів європейської класики й сучасної літератури, що, в свою чергу, піднесе «планку художності» і, врешті-решт, встановить атмосферу здорової літературної конкуренції.

Після початку терору поетові довелося виїхати до Москви. Але там його заарештовують і звинувачують у створенні терористичної організації. Під час обшуку в нього вилучають дві книжки: «Політика» з дарчим написом «терориста» Григорія Косинки та роман Пантелеймона Куліша «Чорна Рада». Ці книжки стали єдиними доказами існування терористичної організації.

У 1937 році Миколу Зерова, разом із іншими представниками української науки, політики, літератури та мистецтва, було розстріляно в карельському урочищі Сандармох. Йому було лише 47 років. Він, як зазначає Ігор Шаров, є одним із символів т. зв Розстріляного відродження.

На фото – поети-неокласики Максим Рильський, Микола Зеров і Павло Филипович. Фото зроблене в Баришівці за часів окупації України більшовиками, коли Микола Зеров і Юрій Клен вчителювали в місцевій школі, отримуючи платню продуктами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *