Арена

Свій ювілей святкує борець з комуністичним режимом

Сьогодні 80 років виповнюється українському політичному діячу, учаснику національно-визвольного руху Олесю Євгеновичу Шевченку.

Народний депутат України 1-го скликання. Співавтор Декларації про державний суверенітет України. Входив до Народної ради. Обіймав низку посад у національно-демократичних організаціях, член Української Гельсінської групи, голова Київської організації Української Гельсінської Спілки, член Центрального Проводу Народного Руху України, член Центрального Проводу Української народної партії, голова Ветеранського об’єднання Українська Гельсінська Спілка, голова Київського товариства політв’язнів та репресованих.

У 1960-х роках Олесь Шевченко організовував студентські протести проти дискримінації української мови в Україні. В 1970-х роках нелегально виготовляв і поширював антирадянський «самвидав», зокрема нелегальний журнал «Український вісник». У 1973 році — один з організаторів нелегального «Об’єднаного революційного фронту», який проіснував понад рік, не бувши виявленим. Також Шевченко створив громадський фонд допомоги дітям українських політв’язнів. У 1976 році дав згоду Оксані Мешко працювати неоголошеним членом Української Гельсінської групи (УГГ), контактував із Московською Гельсінською групою.

31 березня 1980 року Олесь Шевченко був заарештований у Київській міській лікарні № 3, де перебував на лікуванні.

Радянський суд засудив О. Шевченка до 5 років позбавлення волі в таборах суворого режиму та 3 років заслання за ч. І ст. 62 КК УРСР («антирадянська агітація та пропаганда»).

Після здобуття Україною незалежности входив до керівництва низки правих партій. За громадянську мужність, самовідданість у боротьбі за утвердження ідеалів свободи і демократії та з нагоди 30-ї річниці створення Української Громадської Групи сприяння виконанню Гельсінкських угод нагороджений орденом «За міжність» І ступеня, нагороджений польським орденом Хрест Командорський.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *