Арена

Міжнародний скандал: у Греччині затримано екснардепа, першого комбата “Айдару”

Депутат Верховної Ради VIII скликання, перший командир батальйону “Айдар” ЗСУ Сергій Мельничук повідомив, що його затримали грецькі прикордонники на прохання Росії.

Про це Мельничук розповів на своїй сторінці у фейсбуці.

“Мене затримали на болгарсько-грецькому кордоні, карточку Інтерполу виставила Росія. Зараз буде Інтерпол затримувати. Для кого ми воювали, щоб чума російська не пішла в єврозону?” – зауважив Мельничук.

Екскомбат також повідомив, що разом із ним дружина, яка перебуває на сьомому місяці вагітності, та маленький син.

Із колишнім командиром батальйону “Айдар” та народним депутатом VIII скликання Сергієм Мельничуком зустрівся український консул, на ранок очікується прибуття місцевого прокурора.

“Уночі на місце події, до пункту пропуску на кордоні між Болгарією та Грецією, де було затримано Сергія Мельничука, виїхав консул України в Салоніках. Він зустрівся із паном Мельничуком, грецькими прикордонниками та представниками місцевої влади”, – повідомив директор Департаменту консульської служби МЗС України Сергій Погорельцев.

З його слів, родині Мельничука надано сприяння у розміщенні в готелі неподалік.

“На ранок очікується прибуття місцевого прокурора”, – додав представник МЗС.

Він також додав, що справа перебуває на контролі консульства України в Салоніках, посольства України в Греції та Департаменту консульскої служби МЗС України.

Нагадаємо, колишній командир батальйону “Айдар” та народний депутат VIII скликання Сергій Мельничук повідомив на своїй сторінці в Facebook про затримання у неділю, 1 березня, на кордоні з Грецією. Він стверджував, що грецькі прикордонники його затримали через оголошення в міжнародний розшук російськими правоохоронцями.

Сергій Мельничук був призваний на військову службу під час першої хвилі мобілізації у квітні 2014 року. В травні ініціював створення батальйону територіальної оборони “Айдар”. До його складу увійшли добровольці з різних областей України, як також активісти Самооборони Майдану, в якій під час Революції гідности брав участь і Мельничук.

У вересні 2014 року 24-й бтро “Айдар” був переформатований у 24-й окремий штурмовий батальйон “Айдар” ЗСУ.

У 2014 році Мельничук був обраний народним депутатом за списком Радикальної партії Ляшка (№3). В червні 2015 року за поданням Генпрокуратури його позбавили депутатського імунітету у справі про нібито злочини “айдарівців” у зоні АТО (Мельничука підозрювали у розбої, катуванні, викраденні людей та бандитизмі). Відтак його виключили з фракції РПЛ, після чого він увійшов у депутатську групу “Воля народу”. У червні 2017 році Мельничук вийшов з цієї групи й надалі залишався позафракційним.

У серпні 2017-го прокуратура Києва повідомила про відкриття двох кримінальних проваджень за фактом інциденту зі стріляниною за участи народного депутата Сергія Мельничука на столичному масиві Троєщина.

Вранці 9 листопада 2019 року під час перетину пункту пропуску “Ягодин-Дорогуськ” польські прикордонники затримали 46-річного ветерана АТО Ігоря Мазура на псевдо “Тополя”. — заступника голови партії УНА-УНСО, ветерана АТО. Затримання відбулося за запитом Інтерполу на вимогу прокуратури Російської Федерації, яка звинувачує Мазура у “злочинах тероризму”, вчинених, зокрема, в Чечні.

11 листопада, після допиту в окружній прокуратурі міста Холм, Мазура відпустили на поруки генерального консула України в Любліні.

Як заявив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, використавши інструмент Інтерполу для політичного переслідування громадянина України, Росія порушила статті 2 і 3 статуту Інтерполу, які забороняють необґрунтоване переслідування, а також втручання у справи військового, політичного, релігійного і расового характеру.

У МВС України повідомили, що Росія зловжила протоколом Інтерполу задля затримання Ігоря Мазура в Польщі.

У МВС Польщі заявили, що польські органи влади ухвалять рішення щодо затриманого на польському кордоні заступника глави УНА-УНСО, ветерана АТО Ігоря Мазура відповідно до міжнародного права.

Раніше стало відомо, що Ігор Мазур прямував до Польщі на запрошення колишнього віце-спікера Песпубліки Польщі.

Через кілька днів, після акцій протесту громадськості під посольством Польщі у Києві, втручання українських дипломатів і високопосадовців та представників польської влади, Тополя повернувся в Україну.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *