Політвернісаж

Дружину інфікованого коронавірусом ізолювали лише після акції протесту жителів Чернівців

У Чернівцях біля під’їзду будинку, де проживає чоловік, у якого виявили коронавірус, учора ввечері зібрались люди. Вони кричали й бунтували, декілька людей погрожували перекрити дорогу – таким чином сусіди протестували проти того факту, що дружина хворого на коронавірус за рішенням лікарів перебувала вдома. Вони вимагали ізолювати жінку до лікарні, повідомляє видання “Чернівецький промінь”.

Раніше цього дня на брифінгу в Чернівецькій ОДА розповіли, що жінка перебуває у квартирі в “самоізоляції”, температури не має, инші ознаки хвороби теж відсутні, але в неї будуть брати мазки і відправляти на дослідження.

Дружина хворого в коментарі ТСН розповіла, що перші симптоми хвороби в її чоловіка виявили 28 лютого, а вже наступного дня його госпіталізували.

Подружжя їздило на відпочинок до Ломбардії й поверталося додому через Сучаву (Румунія), а звідти власним автом у Чернівці.

За словами жінки, вона не знає, як її чоловік заразився, оскільки в Італії вони майже ні з ким не контактували.

“Ми подорожували удвох, удвох ходили і намагалися не бути у великих скупченнях людей, крім аеропорту”, – розповіла вона.

Пізніше на вимогу сусідів жінку таки госпіталізували.

За словами заступниці голови Чернівецької ОДА Наталії Гусак, дружина хворого погодилася на те, щоб її забрали з квартири й перевезли до місця обсервації.

“Таке місце вже визначили. Карета швидкої готова довезти жінку”, – сказала Гусак.

За словами заступниці голови ОДА, жінка почувається добре, не має жодних симптомів захворювання.

Чиновниця додала, що найважчим завданням було вмовити здорову людину переїхати зі зручного для неї місця проживання в инше місце.

Нагадаємо, в Україні зафіксували перший випадок зараження коронавірусом COVID-19. Інфікованим виявився житель Чернівецької области, який прилетів з Італії разом із дружиною.

Як писала онлайн-газета “ПолітАрена”, 20 лютого літак із громадянами України та инших країн, евакуйованими з китайського Уханя, приземлився в Україні.

Усі ці люди не є хворими на коронавірус і не мають жодних симптомів вірусного захворювання. Їх було вирішено доправити на територію медичного центру Національної гвардії України “Нові Санжари” в Полтавській області. Там вони протягом 14 днів перебуватимуть в обсервації із забезпеченням суворого режиму санітарного-епідеміологічного контролю та безпеки.

Місцеві мешканці організували протести проти розміщення евакуйованих з Уханя в Нових Санжарах. Натомість поліція стягнула значні сили та бронетехніку. Є відеодокази того, як правоохоронці б’ють журналіста з відеокамерою, б’ють активістів та витягують із натовпу окремих людей.

Поліція відзвітувала про затримання 24 осіб. Згодом 23 особи відпустили (крім чоловіка, який наїхав автівкою на правоохоронців).

У Китаї з грудня 2019 року реєструються випадки захворювання на пневмонію, спричинену новим коронавірусом (2019-nCoV), який доти не спостерігався у людей. Вважається, що вірус походить від заражених тварин на ринку морепродуктів та м’яса в місті Ухань.

Згодом стало відомо, що вірус не настільки небезпечний, як вважалося спочатку, і виліковуються у багато разів більше людей, ніж помирають.
Так, уже вилікувалися двоє українців із персоналу круїзного лайнера Diamond Princess, у яких раніше діагностували зараження вірусом COVID-19.

Утім, генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Тедрос Гебреєсус охарактеризував коронавірус SARS-CoV-2 “унікальним вірусом з унікальними характеристиками”. Він зазначає, що рівень смертности від інфекційного захворювання COVID-19 на даний час становить 3,4 відсотка, що робить його більш смертельним за сезонний грип, який зазвичай вбиває менше одного відсотка ним інфікованих.

За словами гендиректора ВООЗ, і коронавірус, і грип викликають респіраторні захворювання й поширюються однаково, проте між ними є деякі важливі відмінності. Скажімо, наявні дані свідчать, що коронавірус передається порівняно з грипом менш ефективно. Інфіковані грипом, але ще не хворі люди, є основними чинниками передачі інфекції, чого, ймовірно, не відбувається у випадку коронавірусу.

Друга важлива відмінність полягає у тому, що SARS-CoV-2 викликає більш важкі захворювання ніж сезонний грип, зазначає Гебреєсус.

Слід зауважити, якщо багато людей у всьому світі виробили імунітет до сезонних штамів грипу, коронавірус є новим вірусом, до якого ніхто не має імунітету. Це означає, що зараження загрожує більшій кількості людей, і деякі з них страждатимуть від важкої хвороби.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *