Арена

У Чорнобилі збудують сонячну електростанцію у півтора раза дорожче, ніж будує “Нафтогаз”

ДП «Центр організаційно-технічного і інформаційного забезпечення управління зоною відчуження» Державне агентство України з управління зоною відчуження 27 лютого за результатами тендеру замовило ТОВ «Блок Майстер Україна» влаштування сонячної електростанції за 46,90 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До серпня 2020 року на асфальтно-бетонованому майданчику за адресою м. Чорнобиль, вул. Радянська, 67 мають збудувати фотоелектричну станцію потужністю 1,2 МВт із двома комплектними трансформаторними підстанціями і двома кабельними лініями, пишуть «Наші гроші».

Таким чином, будівництво коштуватиме близько 39 тис грн., або $1 589 за КВт.

Раніше у лютому АТ «НАК «Нафтогаз України» замовило будівництво фотоелектричної станції на Харківщині по 23 тис грн., або $949 за кВт, що в півтора рази дешевше. Однак вона матиме одну комплектну трансформаторну підстанцію і одну лінію електропередач.

Головний редактор сайту «EcoTown» і керівник сервісу «Джоуль» Роман Мрозакевич повідомив «Нашим грошам», що ринку відповідає тендерна ціна сонячних електростанцій у $1 тис за кВт. Це ціна «під ключ», яка включає вартість обладнання та монтажу.

Первинна підсумкова відомість ресурсів передбачала монокристалічні фотомодулі JA Solar JAP6-60-290 290Вт 1500В по 2 500 грн. без ПДВ. У відкритих джерелах подібні можна знайти по 4 тис грн. і дорожче. Під час аукціону фірма знизила ціну на 8%.

Гарантійний строк становить десять років, а строк оплати – п’ять банківських днів.

Ціна угоди на 10% нижча від очікуваної вартости закупівлі у 52,14 млн грн.

Инші дві фірми пропонували трохи нижчі ціни, проте їх відхилили. ТОВ «Техностар» не підтвердило, що має досвід будівництва, реконструкції чи капремонту СЕС потужністю не менше 1 МВт, а ТОВ «Інтерабуд» не надало низку довідок, листів та инших паперів.

Дорожчими конкурентами переможця були ПП «Славутичбуд» і ТОВ «Родина ЕРС».

«Блок Майстер Україна» зі Старокостянтинова на Хмельниччині належить Віталію Тимощенку з Борисполя на Київщині та фірмі «Бушва Холдінгз Лімітед» (Кіпр). Його кінцевими бенефіціарами є Сергій Євланчик і Нарек Арутюнян, які живуть у Києві.

Ці двоє володіють ТОВ «Ренджи Біоенерго» через «Ренджи Солар Б.В» (Нідерланди) і ТОВ «Ренджи Девелопмент» через «Траст Кепітал Груп Лімітед» (Віргінські острови).

На сайті «Rengy Development» сказано, що «BlockMaster» є її дочірньою компанією.

Євланчик разом з Олександром Сліпчуком через фірму «Укрпродукт Груп Лімітед» (о. Джерсі) володіє ТОВ «Укрпродукт Груп», яке виробляє молочні продукти і квас.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *