Політвернісаж

Відділок московської церкви в Україні має свої парамілітарні утворення

Правоохоронці провели обшуки у приміщеннях групи охоронних компаній “Служба безпеки Стелс”, співзасновником яких є один зі священнослужителів відділку російської церкви в Україні – УПЦ МП.

Співробітники Служби безпеки України спільно з київськими представниками Державної фіскальної служби та прокуратури провели обшуки 26 лютого.

За даними СБУ, внаслідок незаконної діяльности групи охоронних компаній до держбюджету не надійшло понад 9 мільйонів гривень податків.

“За результатами проведених процесуальних дій правоохоронці отримали документальні матеріали, які свідчать про вчинення фігурантами провадження злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України (ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах)” – заявляє СБУ.

“Крім цього, у ході обшуків виявлено літературу антиукраїнського змісту, яка закликає до міжрелігійної ворожнечі, вогнепальну зброю і набої до неї”, – додала спецслужба.

“Також встановлено зв’язок вказаного священнослужителя УПЦ (МП) з російськими парамілітарними структурами”, – заявила СБУ.

 

 

 

 

 

 

 

Триває досудове слідство.

Напередодні речник спікера Верховної Ради та релігієзнавець Андрій Ковальов писав про обшуки в офісі охоронної фірми “Стелс-1”, власником якої є В’ячеслав Павлів – бізнесмен і диякон храму на честь Іосафа Бєлгородського Московського Патріархату.

Як інформувала ТСН, фірма “Стелс-1” займається забезпеченням захисту храмів неканонічної УПЦ МП, охороняє хресні ходи, богослужіння й инші церковні заходи.

На сайті охоронної фірми зазначається, що її засновником є В’ячеслав Павлів. Він же диякон храму на честь святителя Йоасафа Білгородського, що розташовано на столичних Нивках. Підпорядковується т. зв. Українській православній церкві Московського патріархату.

Нагадаємо, у грудні минулого року СБУ заявила, що під час обшуків у представників Української православної церкви Московського патріархату та допиту окремих осіб було зібрано достатньо доказів розпалювання ними міжрелігійної ворожнечі.

Бойовики фірми “Стелс-1” нещодавно взяли участь у конфлікті в селі Морозівка під Києвом, коли прибічники промосковської УПЦ МП з метою не допустити до єдиного в селі храму вірян ПЦУ поставили біля церкви озброєну охорону. Інформацію про це оприлюднив митрополит Переяславський і Вишневський ПЦУ Олександр Драбинко, повідомляє Релігійна правда.

“Морозівська парафія Успіння Богородиці в юрисдикції Московського Патріархату, яку очолює священник Микола Брега, відзначилася братською “гостинністю” по відношенню до своїх односельчан”, – зазначив владика Олександр.

Митрополит додав, що храм опинився “в облозі представників сумнозвісної охоронної фірми “Стелс-1”, незважаючи на його вимушену заяву, яку він зробив 25 січня у відповідь на вигадки представників Московського Патріархату про буцімто захоплення місцевого храму, які ті поширюють з метою дискредитації місцевої парафії ПЦУ.

Також встановлено зв’язок диякона УПЦ МП Павліва з російськими парамілітарними структурами, відзначають у СБУ.

За словами митрополита Олександра Драбинка, вже майже рік, як склалася нездорова релігійна ситуація в селі Морозівка Баришівського району.

“Громада, що є в складі Московського Патріархату не допускає віруючих Православної Церкви України для звершення Богослужінь в місцевому Свято-Успенському храмі”, — наголошує митрополит.

Нещодавно ситуація загострилась після того, як місцевий священник УПЦ МП назвав загиблого кіборга “братовбивцею” і відмовився говорити з його родиною, яка прийшла до храму у 5-ту річницю оборони ДАПу, щоб вшанувати пам’ять полеглого військовослужбовця ЗСУ. На захист сім’ї стала половина жителів села.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *