Візії

“Орли Авакова” відчули смак карантину

Блогер Олександра Навроцька розповіла про неприпустиму поведінку поліціянтів, підлеглих Арсена Авакова, під час карантину.

Олександра Навроцька, яку в Києві поліція силоміць затримала поодаль від протесту проти будівництва, отримала травми і її звинувачено у порушенні карантину – “невиконанні вимоги” залишити скупчення людей.

Про це вона розповіла в своєму акаунті Facebook та виклала скріншоти довідки з лікарні та протоколу про адміністративне порушення.

Нагадаємо, подія сталася 8 квітня на вулиці Лабораторній в Києві біля будівництва житлового кварталу. Дівчина зняла на телефон, як поліція скрутила протестувальників, а потім її, хоча вона стояла на іншій стороні дороги.

Олександра спершу пояснює, що повністю дотримується карантинних обмежень і того разу прямувала до аптеки за “вкрай необхідними” для неї ліками.

«Друзі, привіт. Дуже дякую за ваші численні коментарі з підтримкою та хвилюванням за те, як мої справи, – пише Навроцька. – Ви мабуть вже всі подивились відео, яке мені вдалося зняти під час свого затримання. Я ніколи не потрапляла в такі ситуації, тому буду писати як відчуваю.

Спершу хочу пояснити, що я розумію важливість дотримання усіх вимог, пов’язаних із карантином у нашій країні, хоч про них пишуть, що вони незаконні. Тому повністю виконую інструкції: вдягаю маску, рукавички, ношу з собою антиспетик (хоча носила його і раніше) і окрім гострої необхідності на вулицю не виходжу.

8 квітня я вийшла з дому десь о 16.30 в аптеку за номігреном. Це ліки, які були вкрай мені потрібні. Звісно, я була в масці та мала посвідчення моєї особи. Коли я вийшла з дому, на шляху до аптеки вже був натовп поліцейських та декілька моїх сусідів. Я звернулась до працівників поліції з проханням пояснити, що трапилось. Не отримавши коректної відповіді я перейшла на інший бік вулиці аби уникати натовпу (що видно на відео) і почала знімати.

Через декілька хвилин до мене підбігли троє працівників беркуту (вони тепер ніби ППОП) з криками «поклади телефон», при цьому вони заблокували мене в критому переході. Як ви всі бачили на відео ніхто не представився, не висував мені жодних вимог. Брутально розмовляли, жорстко заламали та потягли в автобус набитий людьми (частина з них була без масок).

Я думаю, що така агресія з боку поліції була пов’язана з тим, що правила карантину нарешті розв’язали їм руки відносно моїх сусідів, які протестували проти будівництва Вавриша під моїм домом до початку карантину. Відчули смак влади.

Коли мене затримували, мені вивернули руку, почали крутити, як якусь терористку. Я декілька разів непритомніла. Швидку мені поліція не викликала, хоча про це просили декілька разів. У непритомному стані мене затягли до автобуса, пізніше мене в ньому поставили на коліна. Я просто була шокована. Коли прийшла до тями, то зрозуміла що крім мене в автобусі було ще десь 30 людей (привіт правила карантину). Дзвонити рідним і адвокату заборонили. До того ж, щільність беркутів в автобусі була настільки високою, що, думаю, ризик заразитись COVID-19 був критичним.

У Печерському райвідділку (до якого доставили близько 17:20) жодних пояснень щодо причини мого затримання мені ніхто не надав. Склали протоколи про адмін правопорушення. Тепер мені загрожує штраф на 17-35 тисяч гривень і ще штраф за НЕПОКОРУ ПРАЦІВНИКУ ПОЛІЦІЇ. Відпустили мене десь через 4 години, при цьому написали в журналі, що в райвідділок я була «запрошена».

Бережіть себе!»

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах пандемії та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *