Арена

Справжня ціна українського мистецтва: картина Примаченко воює проти окупантів

У селищі міського типу Іванків у Київській області під час наступу армії орків згорів історико-краєзнавчий музей, де зберігалося близько двох з половиною десятків робіт всесвітньо відомої художниці Марії Примаченко. Певний час вважалося, що культурна спадщина української художниці згоріла, але з’ясувалося, що її з вогню разом зі своєю дружиною врятував сторож музею.

В музеї зберігалися тканні роботи майстрині Ганни Верес, картини Марії Примаченко, народний одяг, стародавні речі побуту, зброя Другої світової війни та навіть скелет мамонта.

Під час обстрілів в Іванкові спалахнув дах музею. Сторож закладу, який живе неподалік, вийшов з підвалу і побачив пожежу. Вони разом із дружиною вибили вікна і заходилися виносити з охопленої вогнем будівлі картини Марії Примаченко.

“Снаряд вдарив, почало горіти… Ми вирішили, що треба рятувати. Вибили скло і почали виносити. Під обстрілами, під усім цим. Стріляли, а ми виносили, а що робити?” — розповів сторож.

Картини Марії Примаченко вдалося врятувати, і зараз вони зберігаються у безпечному місці.

Згодом одну з картин Примаченко продали на аукціоні за 500 тис. доларів.

Аукціон влаштував Благодійний фонд Сергія Притули. За виручені кошти придбають 125 бусів для українських військових.

“Картина “Квіти виросли коло четвертого блоку” була продана за 500 тисяч доларів. Прецедентний рекорд для українського мистецтва. Ми вже говорили про певний символізм події: росіяни умисно знищили музей Примаченко в Іванкові. А тепер отримуйте “атвєтку”, тварі”, – заявив Притула.

За його словами, виручені кошти підуть на підтримку ЗСУ.

“125 бусів Volkswagen T5 для переднього краю фронту, які будуть перевозити особовий склад, вантажі, які будуть використовуватись для евакуації, для роботи підрозділів аеророзвідки тощо. Все для того, щоб палити русню і рятувати наших!” – зазначив Притула.

Картину Фонду Сергія Притули подарував колекціонер, тож благодійники вирішили її виставити на аукціон.

“Волонтер-водій штабу Фонду Сергія Притули, а в мирному житті колекціонер Ігор Понамарчук разом із дружиною Дар’єю Добріян подарували Фонду картину із сімейної колекції. Родина Марії Примаченко підтримала благодійний аукціон і відмовилася від роялті з продажу картини на користь ЗСУ”, – повідомив Благодійний фонд Сергія Притули.

Придбали цей лот за 500 тисяч доларів двоє людей з-за кордону. За словами Притули, нові власники картини запевнили, що вона залишиться в Україні і її передадуть до одного з київських музеїв.

“Давайте ще раз потішимось за те, що ми починаємо дізнаватись і усвідомлювати справжню ціну українського мистецтва. Мистецтва, яке допомагає боронити нашу свободу”, – додав Притула.

Фото ілюстративне

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *