Арена

Повернувся до рідних підліток, якого окупанти вивезли до Білорусі

14-річний Сергій Сорокопуд повернувся додому в село Ягідне на Чернігівщині після того, як російські загарбники вивезли його до Білорусі.

Як повідомили у Нацполіції, забрати хлопця допомогли ювенальні поліціянти.

Родина Сорокопудів, яка проживає в Ягідному, під час окупації втратила житло — на початку березня в нього влучив ворожий снаряд. Жили у підвалі місцевої школи, де було ще понад три з половиною сотні людей. Біля школи Сергій і отримав поранення в спину, осколок пішов у легеню.

Окупанти, як зуміли, надали хлопцю першу допомогу. А після уколу та крапельниці знову відправили до підвалу ночувати. Вранці Сергія відвезли в інше село. Казали, повезуть в росію. Як виявилося — в Гомель. Там йому зробили дві операції (були переламані два ребра і трохи зачепило легеню).

Ніякого зв’язку з сім’єю підліток спочатку не мав. Лише коли українські війська вигнали окупантів з Чернігівщини, батьків розшукали наші військові разом з волонтерами. Небайдужі білоруські медики розмістили у фейсбуці повідомлення про Сергія. Коли у сім’ї з’явився телефон (замість відібраних та знищених ворогами), одразу набрали вказаний у фейсбуці номер білоруського мобільного оператора. То була медсестра, яка доглядала за юним українцем. Надалі через цю жінку рідні Сергія підтримували з ним контакт.

Залишалося найголовніше — повернути хлопця на Батьківщину. Схема виявилася непростою. Складності додавало й те, що офіційна білоруська медицина не погоджувалася віддати хлопця сестрі — тільки батькам. Між тим, мати хворіла, а батько не мав права перетинати кордон. Зрештою, проблему вдалося подолати, й сестра хлопця Аліна вирушила за братом — через Польщу до Мінська, а далі — у Гомель.

“Співробітники ювенальної превенції не тільки допомогли покроково виробити шлях, а й вживали заходів, щоб до мінімуму звести ризики небезпеки на всіх етапах”, — розповідає начальниця відділу ювенальної превенції поліції Чернігівщини Оксана Огненко. — “Я особисто постійно спілкувалася телефоном з Аліною та скеровувала її дії. Також ми тримали зв’язок з прикордонниками, і вони інформували, де перетнути кордон буде реально та безпечно. Окремо подякую за велику допомогу колегам з ювенальної превенції Волині. Вони «підхопили» наших мандрівників, щойно ті в’їхали в Україну, та забезпечили їм комфортний відпочинок і добре харчування”.

За інформацією поліції Чернігівської області, Аліна та Сергій уже вдома на Чернігівщині.

Фото: Нацаполіція

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *