Арена

Онищенко в суперечці з Порошенком не зміг захистити свою честь і гідність

Судові «розбірки» між колишніми політиком і президентом тривали близько півтора року.

Печерський районний суд Києва залишив без розгляду позовну заяву народного депутата VIII скликання Олександра Онищенка до колишнього президента України Петра Порошенка та одного з інтернет-видань у справі про захист чести, гідности і ділової репутації.

Про це йде мова в ухвалі суду від 23 березня.

Політик, який у липні 2016 року виїхав з України через підозри у розкраданні газу, у жовтні 2018 року почав судитися з президентом Петром Порошенком. Причиною стало інтерв’ю останнього телеканалу CNN, яке передрукувала низка ЗМІ наприкінці вересня 2018 року. Зокрема, у ньому колишній глава держави назвав Онищенка злочинцем.

«Він має приїхати в Україну і дати свідчення в суді і відповідати за свій злочин, бо він має дуже серйозне обвинувачення в корупції», – сказав Порошенко.

Наступного дня на ці слова відреаґував Олександр Онищенко у Facebook (цитуємо мовою ориґіналу).

«Подаю в суд на Порошенко за клевету. На днях он назвал меня преступником, и сказал, что я должен понести наказание. Это он так ответил на вопрос журналиста, а платил ли он, президент, депутатам деньги за голосования… Выиграем суд, а потом планомерно и поэтапно начнём делать этих лжецов нищими и гонимыми», – наголосив Онищенко.

Позов Онищенка розглядав Печерський районний суд Києва. Підготовче засідання було призначене на 7 лютого 2020 року, але позивач не прибув. Конверт із судовою повісткою, що надсилався на вказану адресу в його позовній заяві, повернувся до суду з позначкою поштового відділення «адресат відсутній».

Суд відклав засідання на 23 лютого, однак екснардеп знову не прийшов, а конверт із повісткою повторно повернувся до суду.

«Оскільки позивач повторно не з`явився в підготовче судове засідання, причини неявки ним не повідомлені, від нього не надходило заяв про розгляд справи за його відсутности, що є свідченням підстав для застосування положень ч. 3 ст. 257 ЦПК України для залишення позову Олександра Онищенка без розгляду», – вважає Печерський райсуд.

Нагадаємо, що у березні 2018 року Олександр Онищенко заявив, що має принаймні один запис розмови, де президент України Петро Порошенко нібито погрожує йому кримінальними справами, «якщо дехто не буде голосувати за його законодавство».

Раніше Онищенко оприлюднив частину запису розмови, як він стверджує, за участи президента Порошенка, що стосується ексміністра екології та природних ресурсів Миколи Злочевського. У НАБУ заявляли, що готові вивчити записи, зроблені депутатом-утікачем Онищенком, якщо він надасть їх ориґінали.

Водночас НАБУ розпочало досудове розслідування за фактом розкрадання газу, видобутого за договорами про спільну діяльність із Укргазвидобування у грудні 2015 року. За версією слідства, в період з січня 2013 року до червня 2016 року члени злочинної організації протиправно заволоділи понад 1,6 мільярда гривень, отриманим від реалізації природного газу. Це спричинило збитки Укргазвидобування в сумі більш ніж 740 млн грн.

Загалом, слідство встановило причетність до участи у «газовій схемі» 29 осіб. Наразі 7 осіб, серед яких організатор схеми — народний депутат Олександр Онищенко, перебувають у розшуку. 12 обвинувальних актів стосовно 18 осіб скеровано до суду, із них щодо 7 осіб набрав законної сили обвинувальний вирок.

У лютому 2020 року стало відомо, що Олександр Онищенко попросив політичного притулку в Німеччині, а якщо йому відмовлять, то він поїде до Росії, бо у нього є паспорт країни-аґресора.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *