Арена

Розвінчані єврейські інсинуації щодо колаборування Шептицького з нацистами

Напередодні коронавірусного карантину Ватикан відкрив архіви папи Пія XII періоду з 2 березня 1939 по 9 жовтня 1958 року народження, тобто під час Другої світової війни і Голокосту. Про це пише Zbruč.

Німецькі дослідники скористалися наявною у них тоді короткою можливістю і, як тепер виявилося, знайшли лист митрополита Андрея Шептицького, датований серпнем 1942 року, з характеристикою німецького режиму як “відверто диявольський”, що в умовах нацистської окупації було тяжким злочином. “Така відвертість формулювань наражала митрополита на смертельну небезпеку”, – підкреслює видання.

У листі до Папи митрополит Андрей Шептицький повідомляв Ватикан про жахливі злочини нацистів, зокрема знищення сотень тисяч євреїв. Через місяць американські дипломати передали Папі секретну доповідь про масові вбивства євреїв з Варшавського гетто. У ній було зазначено, що близько 100 тис. осіб були убиті у Варшаві і її околицях, і додавалося, що ще 50 тис. осіб були вбиті у Львові в окупованій німцями Україні. Доповідь базувалася на інформації, отриманій з женевського відділення Єврейського агентства для Палестини.

Вашингтон хотів знати, чи може Ватикан підтвердити це зі своїх власних джерел. Але Ватикан заявив Вашингтону, що підтвердити не може. Підставою для цієї негативної відповіді, як повідомив німецький дослідник Губерт Вольф гамбурзький тижневик Die Zeit, послужив меморандум співробітника папського державного секретаріату Анджело Делл’Аква, де він застерігав від того, щоб вірити єврейській доповіді, бо євреї “легко перебільшують”, а “східняки “- йшлося про митрополита Шептицького – реально не є зразком чесності”.

Впливова ізраїльська газета The Jerusalem Post висловлює припущення, що нові матеріали можуть переламати опір Яд Вашем, який вважає Шептицького “колаборантом”, і визнати його праведником народів світу, а також допомогти його беатифікації католицькою церквою.

Zbruč опублікував переклад цієї статті Цнаан Ліфшиц у The Jerusalem Post (2 травня 2020 року, рубрика “Діаспора”).

Нагадаємо, у січні головний рабин України Моше Реувен Асман звернувся до голови правління меморіального комплексу Яд Вашем (Ізраїль) Авнера Шалева з проханням про присвоєння митрополиту Андрею Шептицькому почесного звання “Праведник народів світу”.

“Митрополит Андрей керував операцією з порятунку понад 150 єврейських дітей у роки Голокосту у Західній Україні. Він не тільки віддавав накази ховати єврейських дітей у монастирях, а й забороняв хрестити цих дітей, щоб зберегти їх для єврейського народу. Частина цих дітей живі і сьогодні – і я дивився їхні спогади, вони кажуть, що зобов’язані життям Андрею Шептицькому”, – йдеться у зверненні.

Посол Ізраїлю в Україні Джоел Ліон повідомив, що зв’яжеться з керівництвом “Яд Вашем”, щоб перевірити, чи є можливість надати митрополиту Андрею Шептицькому почесне звання “Праведника народів світу”.

Глава “Яд Вашем” Авнер Шалев відповів Асману, що “спеціальна комісія з присвоєння звання Праведників, створена у 1963 році, кілька разів розглядала кандидатуру митрополита Андрея Шептицького, і знайшла, що цей випадок є дуже важким”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *