Арена

Українські військові сьогодні згадують події у Донецькому аеропорту

Сьогодні 26 травня шість років тому почались бої між українськими військовими та російськими терористичними угрупованнями за міжнародний Донецький аеропорт. Він став важливим стратегічним об’єктом і комунікаційним центром на Сході України. Пізніше аеропорт називали «українськими Фермопілами», а мужніх захисників летовища супротивник назвав «кіборгами».

У ніч проти 26 травня 2014 року бойовики здійснили спробу захопити летовище, яке не приймало і не відправляло літаки з 6 травня. З другої спроби бойовики зайняли частину приміщень, в ультимативній формі вимагаючи від українських силовиків, які перебували у старому терміналі аеропорту, скласти зброю і здатися. Український уряд, у свою чергу, теж висунув сепаратистам ультиматум про звільнення захоплених будівель. Жодна зі сторін не хотіла йти на поступки – розпочався бій.

У медіацентрі РНБО тоді заявили, що підрозділи армійського спецназу за підтримки бойової авіації завдали удару по терористах, які намагалися взяти під контроль міжнародний аеропорт Донецька. Була задіяна штурмова і армійська авіації, проведена висадка десанту. Силами АТО внаслідок ефективної спецоперації було знищено третину сепаратистського батальйону «Восток». У лавах бойовиків розпочалася паніка, натомість українські військові підрозділи надійно закріпилися в районі аеропорту.

Тривалий час ситуація навколо аеропорту залишалася доволі спокійною. Серйозні штурми розпочались вже після підписання Мінських домовленостей у вересні 2014 року.

Особливо жорстокими були бої на початку 2015 року. 13 січня, після декількох місяців обстрілів, була зруйнована вежа, де майорів український прапор. 21 січня 2015 року військовослужбовці ЗС України з боями вийшли з території терміналів, оскільки їхні позиції були зруйновані і прострілювалися прямою наводкою.

Бої за Донецький аеропорт тривали 242 дні .

Згадуючи, Донецький аеропорт, не можливо забути і про “Іловайський котел” та бої за Дебальцеве. За президентства Порошенка до Міжнародного кримінального суду в Гаазі українська генпрокуратура направила інформацію щодо вчинення Росією страт 9 українських військовослужбовців під час боїв за Іловайськ та Дебальцеве. Сьогодні цими справами, ані президент, ані генпрокурор не цікавляться.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *