Арена

Стрілянина в Броварах: нікого не лякає невідворотність покарання

Дії учасників перестрілки в Броварах додатково кваліфіковано як замах на вбивство двох і більше осіб. Відомості про подію внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 15 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу.

Про це повідомила пресслужба Національної поліції у фейсбуці.

Правоохоронці нагадали, що під час перестрілки постраждало троє осіб, двоє з них – з вогнепальними пораненнями перебувають в лікарні.

У цей час поліціянти затримали 21 учасника події: одинадцять у Броварах, п’ятеро – у Житомирській області та п’ятеро – у Вінницькій.

Раніше слідчі за цим фактом почали три кримінальні провадження: хуліґанство, вчинене групою осіб із застосуванням зброї, умисне знищення або пошкодження майна та незаконне поводження зі зброєю.

Нагадаємо, вранці 29 травня на вулицях міста Бровари біля Києва сталася перестрілка, з травматичної зброї було поранено троє людей. За попередніми даними, конфлікт виник між підприємцями, які займаються пасажирськими перевезеннями між Києвом і Броварами.

Конфліктом зацікавився президент Володимир Зеленський, який викликав на доповідь міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Стрілянина в Броварах, на думку політолога Тараса Семенюка, засвідчила, що застосування насилля окремими кримінальними групами буде зростати з рівнем збільшення економічної кризи в країні. Иншими словами, боротьба за клаптик ринку вирішується не звичайними переговорами, але із застосуванням зброї. Часи «smoking guns», на жаль, повертаються.

А це, своєю чергою, болісно б’є по репутації країни в очах міжнародних інвесторів. Якщо на звичайному рівні не поділили так звані квоти на перевезення в маршрутках, то що вже говорити про найвищий рівень.

Мері Калдор у своїй книзі «Нові та старі війни: організоване насилля в глобальну епоху» пише про зміну стилю ведення війни. Варто забути про класичні теорії війн, де застосовувались війська між державами, натомість реальність нам показує «нові війни», де залучені мережі державних і недержавних учасників, і, як не парадоксально, вся ця маса насилля працює проти цивільного населення.

Найбільш небезпечними є бойові формування, вони, як правило, автономні і підпорядковуються одному лідеру, який на замовлення когось дає команду діяти. Часто ці групи не належать державі, але діють як окремі угруповання або клани, які «кришують» або захищають чийсь бізнес.

Конфлікт у Броварах іще пов’язаний з тим, що перестрілка йшла поміж леґальними та нелеґальними перевізниками. Хто став ініціатором стрілянини встановить слідство, але сам факт що фактично на побутовому та дрібному рівні застосовується група молодиків озброєних до зубів свідчить про те, що нікого не лякає «невідворотність покарання».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *