Арена

Росія навіщось розв’язує дипломатичну війну з Чехією

Двох чеських дипломатів Російська Федерація оголосила персонами нон грата.

Про це повідомили у МЗС РФ послу Чехії у Росії Вітезславу Півоньку, якого викликали до зовнішньополітичного відомства сьогодні вранці.

“Керуючись принципом взаємності, а також статтею 9 Віденської конвенції про дипломатичні відносини 1961 року, персонами нон грата оголошено двох співробітників Посольства Чехії в Москві. Їм наказано разом з членами родин залишити територію Російської Федерації до кінця доби 17 червня”, – йдеться в повідомленні.

В МЗС РФ заявили, що захід є дзеркальним у відповідь на “провокаційну акцію офіційної Праги, яка була зроблена без будь-яких на те підстав, що визнає сама чеська влада”.

“Оголошення ж ними рішення на рівні прем’єр-міністра країни Андрея Бабіша і міністра закордонних справ Томаша Петршичека лише підтверджує, що лінія на загострення відносин з Росією зведена тепер у ранг державної політики. Такий розвиток подій ми будемо враховувати в загальному контексті наших відносин з Чехією”, – додають у заяві.

У Міністерстві закордонних справ Чехії заявили, що це очікувана та симетрична відповідь.

“Російська сторона поінформувала посла Чехії у Росії про крок у відповідь – оголошення двох осіб небажаними особами. Їм надано час для того, щоб виїхати з території Росії. Це очікувана та симетрична відповідь на наш крок 5 червня. Зараз ми вважаємо цю проблему, що виникла не з чеського боку, вирішеною”, – зазначила Зузана Штіхова, речниця МЗС Чехії.

Відомо, що після демонтажу пам’ятника маршала Конєва у Празі з’явилася інформація про те, що на причетних до цього політиків готується замах: російський агент нібито приїхав до Праги з валізою, в якій був потужний токсин рицин. Меру Праги та його двом колегам надали охорону, а згодом російське посольство звернулося до Чехії з проханням надати охорону дипломату, чиє ім’я фігурує у скандалі.

5 червня Чехія оголосила про рішення вислати двох російських дипломатів, які фігурують у скандалі. Міністр закордонних справ Томаш Петршичек зазначив, що його відомство намагалося вирішити цю ситуацію “негласно та дипломатично”, але це виявилося неможливим.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *