АренаВізії

Що ж насправді відбувається у США

19 червня у США відзначали День скасування рабства. У цей день із Конгресу зняли портрети конфедератів, учасників громадянської війни у США, які виступали за збереження рабовласництва. Знову постає дискусія – чи треба переглядати історію для США.

“У священних залах цієї святині демократії немає місця пам’ятникам тим людям, які є символом фанатичного насилля і жахливого расизму Конфедерації”, – каже член Демократичної партії Ненсі Пелосі, спікерка Палати представників США.

Ця дата стала особливо актуальною на тлі протестів, які відбуваються у США, нібито, через затримання поліціянтами темношкірого наркомана та злочинця, який неодноразово попадав за ґрати, Джорджа Флойда, який згодом помер.

Як нагадує російська письменниця і журналістка Юлія Латиніна, є ще результати розтину та саме життя Флойда, на ці факти варто звернути увагу, щоб розібратись у причинах смерті. Оскільки зараз широко розповсюдили думку про те, що його затримали копи за те, що він розплатився фальшивою купюрою, то пізніше з’ясувалось, що це не зовсім так.

“Він купив цигарки, розплатився 20 доларами і пішов у машину. Працівник магазину додивився, що купюра фальшива, побіг за ним і став вимагати назад цигарки і віддавати Флойду його купюру. На ці звинувачення той не міг відреагувати, він навіть не зміг поїхати геть від магазину у своєму авто, бо перебував під сильною дією наркотиків. Працівники магазину викликали поліцію, камери у копів були ввімкнуті, на них чутно, що Флойд почав казати, що йому важко дихати ще до того як його повалили на асфальт. У свідоцтві про смерть було сказано, що у Флойда дуже погане серце, 95% однієї артерії було закрито, крім того, там були наркотики. Зрозуміло, що коліно на шиї ніяк не сприяє покращенню його стану, проте історія виявляється дещо складнішою, аніж це представляють нам активісти”, – розповідає Латиніна

Журналістка також цитує книжку “На захист пограбунків”, де сказано: “Протягом усієї історії США одна з найбільш праведних тактик проти білих супрематистів було пограбування. Коли кольорові люди грабують магазин, вони повертають собі маленьку частку того, що історично було в них вкрадено”. Отже, підсумовує Латиніна, “якщо ви не знали, навіщо грабують магазин Apple, через те, що всі iphones були вкрадені у чорних людей кілька сотень років тому”.

У США вже лунають заклики “скасувати поліцію”. Латиніна, у зв’язку з цим нагадує, що свого часу Гітлер скасував поліцію, а потім, вже будучи при владі, організував ГЕСТАПО, в совєтській Росії теж “анулювали поліцію”, на її місці з’явилось ЧК. Висновок напрошується сам собою – ми анулюємо поліцію, коли хочемо влади, а після отримання повноважень створюємо “поліцію під себе” і починаємо її добре фінансувати і розповідаємо про закон.

Є версія, що протести у США вже набули організованого характеру і підігріваються ззовні та зсередини. Американський військовий ВМС США у відставці Гарі Юрій Табах у передачі Андрія Глухенького “На два слова” робить припущення, що протестами та погромами користується зараз Демократична партія, яка понад усе прагне позбавитись від Трампа, оскільки той “починає спускати демократичне болото” і прямо говорить про корупційні схеми, на яких вже багато років сидять демократи.

Щодо зовнішнього втручання, Гарі зазначає, що якось в один момент, на всіх протестувальниках з’явились однакові майки, написи, лозунги. Він навів приклад, що американська телекомпанія NBC, яка є продемократичною, як і більшість американських провідних ЗМІ, проте там “журналісти провели розслідування, вийшли на російських ботів і простежували, як вони стежать, обманюють, вбудовують свої наративи, як вони приваблюють, особливо темношкірих, як вони використовують наші соцмережі, як вони організовують мітинги, при тому одні мітинги за Трампа, інші – проти,з одного боку вони можуть організувати щось на кшталт “чорні життя мають значення”, з іншого – якісь пробілі рухи”.

Онлайн-газета ПолітАрена й надалі спостерігатиме за подіями на другій частині земної кулі, проте вже зараз неозброєним оком видно, що протести перейшли у погроми, любителі “халяви” просто так від неї не відмовляться, а певні сили можуть скористатись ситуацією заради власних політичних амбіцій. І тут, судячи з усього вищезазначеного, мова як про бенефіціарів цих подій може йти і про американських демократів, і про російську владу, яка, як відомо, скрізь, де тільки це можливо, намагається організувати хаос.

P. S. У суботу, 20 червня, у Сіетлі (штат Вашинґтон) під час акцій протесту проти расизму застрелили 19-річного молодика, ще одна особа поранена. Про це повідомляє Reuters з посиланням на місцеву поліцію.

Так, з 8 червня частину міста захопили активісти, які начебто протестують проти жорстокости з боку правоохоронців. Відомо, що люди заблокували вхід поліціянтів до табору.

Однак, цієї ночі поліція отримала інформацію про стрілянину в парку, в результаті якої постраждали двоє осіб. Правоохоронцям повідомили, що поранених госпіталізували. Невдовзі після цього один з постраждалих, 19-річний молодик, помер, інший перебуває у критичному стані в реанімації.

За даними правоохоронців, особу нападника не встановлено. Крім цього, у них немає підозрюваних, адже поліцію не пропускають до охопленої протестом частини. Зазначається, що вбивця досі на свободі та може бути небезпечним для инших людей.

Як відомо, проросійські боти діють тепер не тільки з офісу в Ольґіно, а й також працюють через Гану і Ніґерію. Одне з їхніх завдань – провокувати жителів США на участь у протестах та погромах. До такого висновку прийшли журналісти-розслідувачі, що працюють на CNN.

Кореспонденти телеканалу з’ясували, що організація «Усунення бар’єрів для звільнення Африки» (Eliminating Barriers for the Liberation of Africa, EBLA) було прикриттям для роботи з території Гани кібергрупи, орієнтованої на освітлення радикальних подій у США.

Ця група просувала ідеї посилення афроамериканського руху і нетерпимости до білих американців. Метою російської кампанії з дезінформації, на думку експертів, було провокування безладів і штучний поділ американського суспільства.

За даними Фейсбуку, близько 13 200 акаунтів були фоловерами одного і більше акаунтів у Гані і близько 263 200 осіб були підписниками одного і більше акаунтів в Інстаграмі, 65% яких були в США.

Один з акаунтів навіть прикидався кузиною афроамериканця, убитого поліцією після затримання. Пост потім було поширено в Фейсбук-групі під назвою «Африканці в США». У групі заявили CNN, що вони не підозрювали про те, що їх використовують тролі.

Подальший аналіз групи вказує на те, що вона з великим ступенем імовірності входить до російської групи впливу, афілійованої з військовою частиною 74 455, яка вже була об’єктом аналізу Інституту глобальних загроз і вивчення демократії в грудні 2019 року.

Повторний аналіз контенту фоловерів і френдів лідера так званого «Антиглобалістського руху Росії» Олександра Іонова у Фейсбуці вказує на їхнє активне залучення до мобілізації учасників протесту не тільки у США, а й у країнах африканського континенту.

Особливу активність демонструють контакти Іонова з «Африканською народною соціалістичною партією США» (African People’s Socialist Party USA).

Ідеї ​​постів, опублікованих у соціальних мережах, збігаються як між собою, так і з месседжами нинішніх протестів у США. Ключовий меседж більшості повідомлень — поліційне насильство стосовно темношкірого населення. При цьому приклади таких випадків у США переважно поєднуються з фактами порушення прав людини поліцією в африканських країнах.

Очевидно, що такий підхід покликаний вказати на нібито масовість порушень прав темношкірого населення саме в США, беручи до уваги поширення інформації від імени «Африканської народної соціалістичної партії США». У період пандемії до цих меседжів військової інформаційної операції додалася теза про порушення прав темношкірих і їхня дискримінація в медичних закладах.

Другим повідомленням, поширюваним акаунтами, афілійованими з Росією, є популістська теза про те, що ті, хто гнобив темношкіре населення, мають виплатити репатріацію. Цей меседж звернено до незаможних і спрямований на мобілізацію прихильників за допомогою марксистсько-ленінської формули «Забрати у багатих — віддати бідним». І сприяє радикалізації протестів і вандалізму.

Кампанія в країнах африканського континенту має подібні меседжі, однак переслідує иншу мету — удар по присутності США в Африці. Теза, що ставить знак рівности між расизмом і колоніалізмом, спрямована на звинувачення США і Заходу загалом. Колоніалізм у даному випадку персоніфікований і через расизм пов’язується Москвою із Заходом. Таким чином, боротьба з расизмом, за задумом ініціаторів інформаційної кампанії, має полягати в зниженні впливу і присутності США в Африці.

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах пандемії та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *