Арена

Під наглядом нової влади працюють старі шахрайські схеми?

Telegram-бот, який продає особисту інформацію про українців продовжує свою успішну роботу.

Про це у Facebook написав Олександр Галущенко.

За його словами, в даний момент бот вже має більше функцій і навіть для клієнтів є акції. Пропонується знайти інформацію про людину по фотографії, а також інформація про автомобілі на аукціонах США.

“Нібито закритий бот в Telegram, з якого почався движняк про зливи даних, успішно продовжує працювати, розширює функціонал і робить акції.

Або пресухи “важливих” осіб робилася з іншою метою? Дуже дивна ситуація, Ви не знаходите?” – пише автор.

Відомо, що скандальний бот почав працювати в березні. Інформацію про громадян він бере з деяких державних реєстрів, а також баз даних приватних компаній. Так, бот видавав дані з баз даних “Приватбанку” і “Нової Пошти”.

При цьому українці пов’язували витік даних з початком роботи додатку “Дія”, в якому зберігаються документи і інформація про українців.

Так деякі спеціалісти зі “злому” сайтів, або, по-народному, хакери, розповідали Апострофу, що “Дія” не надто захищена, у неї нескладна система аутентифікації.

“З професійної точки зору увійти в систему “Дія” не представляє особливої праці. Важливо пам’ятати, що ID-ідентифікація зараз використовується в основному для простих бізнес-операцій. Для операцій складніше необхідна багатофакторна аутентифікація. Сьогодні, умовно, якщо викрадають автомобіль зі смартфоном всередині, то для зловмисника нескладно показати на смартфоні техпаспорт, тим самим підтвердивши законність використання автомобіля “, – зазначив в коментарі” апостроф “експерт з кібербезпеки Геннадій Гулак.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *