Арена

“Центренерго” до цих пір відхаркує “співпрацю” з фірмами з орбіти Коломойського

Суд стягнув з ПАТ «Центренерго» на користь ТОВ «Сантрейд Компані» 51,02 млн грн заборгованости та штрафних виплат. Про це свідчить рішення Госпосуду м. Києва від 17 липня.

Суд стягнув з «Центренерго» 49,89 млн грн основного боргу, 1,96 млн грн пені, 452 тис грн 3% річних, 674 тис грн інфляційних втрат. А також – 736 тис грн судового збору. Про це інформують «Наші гроші».

Це заборгованість за договором поставки вугілля № 111/46, який «Сантрейд Компані» і «Центренерго» уклали 3 вересня 2019 року.

Суд встановив, що фірма поставила вугілля загалом на суму 139,25 млн грн. «Сантрейд Компані» заявив в суді про наявність заборгованости з урахуванням вартости доставки в сумі 49,89 млн грн. Суд вказав, що «Центренерго» не надав доказів сплати цієї суми, або ж відсутности обов’язку з її сплати.

Разом з тим суд відхилив заперечення «Центренерго» проти стягнення з нього штрафних санкцій у зв’язку із порушенням справи про його банкрутство. Суд встановив, що ця справа була закрита ухвалою Госпсуду м. Києва від 19.08.2019.

Розмір нарахованих штрафних санкцій суд визнав правомірним. Зокрема, правильність їх розрахунку підтверджуються висновком судового експерта Дар’ї Лондаренко, який суд прийняв як доказ.

За даними ЗМІ, «Сантрейд Компані» стало постачальником вугілля на «Центренерго» після скандалу з попереднім контрагентом – компанією «Нафта Форс» з орбіти олігарха Ігоря Коломойського. Як повідомляли медіа, «Нафта Форс» закуповувала вугілля з копанок на непідконтрольних територіях. Разом з тим, «Сантрейд Компані» теж фігурувала у кримінальному провадженні із аналогічними підозрами.

ТОВ «Сантрейд Компані» у 2016 році створив Олексій Тодоров. Він є засновником низки компаній, зокрема і ТОВ «Перспектива Про», яку він створив у тому ж 2016-му і до складу якої замість нього надалі увійшли п’ять кіпрських компаній «Калосіро Холдінгс Лтд», «Карелсено Трейдінг Лтд», «Савоназіо Венчерз Лтд», «Санталіна Холдінгс Лтд» і «Серраділлас Холдінг Лтд».

ТОВ «Перспектива Про» згадується в документах, вилучених у 2017 році під час обшуків у кримінальному провадженні НАБУ № 32015100110000105 від 26.11.2015 відносно службових осіб ПАТ «Укрнафта», яку контролював Коломойський. У листопаді 2019 року «Перспектива Про» разом із іншими близькими компаніями отримала в оренду 13 ділянок в Запоріжжі для розміщення автозаправних комплексів та станцій обслуговування автотранспорту.

Нинішнім власником і керівником «Сантрейд Компані» значиться Іван Лисицький.

Як повідомляли журналісти програми «Схеми», у 2019-2020 роках «Центренерго» закупило у компаній, пов’язаних з групою «Приват» (ТОВ «Рекорд Сістем» та ПрАТ «Синтез Ойл») вугілля по завищених цінах на понад 4 млрд грн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *