Візії

В Україні могла статися така сама трагедія, як і в Лівані

У Миколаївському морському порту майже рік зберігались понад три тисячі тонн конфіскованої аміачної селітри, що могло призвести до трагедії, подібної до вибуху в Бейруті.

Зараз, як заявила ВВС News Україна пресслужба Миколаївського порту, небезпечний товар прибрали й він не становить небезпеки для людей і міста.

“Після трагічного вибуху в Бейруті в засобах масової інформації з’явилось припущення, що на території Миколаївського морського порту зберігається аміачна селітра, яка була завезена в 2018 році. Адміністрація Миколаївського морського порту спростовує цю інформацію”, – повідомила пресслужба.

Там визнали, що у вересні 2018 року судно “Тузла” прибуло в Миколаївський морський порт з вантажем селітри загальною вагою 3,217 тис тонн. Загалом було 6422 великі біґ-беґи по 500 кілограмів кожна.

Їх вивантажили на причал №12 21 вересня 2018 року.

“Вивезення вищезазначеної вантажної партії селітри аміачної з території Миколаївського морського порту було завершено на початку 2019 року”, – наполягає керівництво порту.

Щоправда, точну дату вивезення селітри представники порту не уточнюють. Також невідомо, куди її вивезли.

У лютому 2019 року, як писали місцеві активісти, селітра ще була в порту.

Товар везли з грузинського порту Поті, а сама селітра була з Казахстану.

Її хотіли продати в Україні, але перевірка виявила, що селітра прострочена.

Строк придатности для використання аміачної селітри у сільському господарстві становить лише пів року.

Суд вирішив селітру конфіскували, її вивантажили у порту. Там вона раніше і зберігалась.

Нагадаємо, що вибух селітри, який стався в Бейруті 4 серпня, забрав життя понад 100 людей, ще кілька тисяч поранені. Влада оцінює збитки у 3-5 мільярдів доларів – це майже 10% ВВП країни, а 300 тисяч людей залишилися без домівок.

Ці наслідки лише погіршать становище країни, яка переживає найтяжчу економічну кризу з часу завершення громадянської війни у 1990 році. Колишній міністр економіки Лівану Нассер Саїді в своїй статті для видання The National каже, що інфляція з січня до травня склала 56%, хоча ще в прогнозах наприкінці 2019 року вона мала становити 7% за весь рік.

Протягом декількох днів у Бейруті і передмістях на 14-16 годин почали відключати електроенергію. Зокрема, це призвело до того, що шпиталь, де лікували хворих з коронавірусом, зупиняв свою роботу. У Бейруті кілька разів переставав працювати аеропорт.

З раціону військових прибрали м’ясо – на нього немає грошей.

Влада обмежила доступ до чужоземної валюти: для того, щоб купити долари, треба показати документи, вказати домашню адресу і обґрунтувати, навіщо знадобилася валюта.

У країні активно розвивається чорний валютний ринок. За державним курсом долар коштує 1,5 тис. ліванських фунтів (цей курс був зафіксований в 1991 році і відтоді не змінювався), проте на вулицях у липні його продавали за 8-10 тисяч фунтів.

Влітку продавці в крамницях і на ринках змінювали цінники приблизно три рази на тиждень.

Ціни на хліб в Лівані реґулює держава. Щоб уникнути націнок, пекарні перестали привозити його на ринки і в крамниці – і продають його самі. Але ціна все одно зросла.

Бейрутські кореспонденти Guardian і CNN повідомляли, що в країні через кризу різко зросла кількість самогубств. У Бейруті чоловік наклав на себе руки просто на жвавій вулиці. Він залишив записку: “Я не єретик, це голод – єресь”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *