Арена

Білоруси повинні не дозволити диктатору змити кров з його рук

Сьогодні о 12 годині в Гомелі відбудеться прощання з 25-річним Олександром Вихорем, який помер після затримання ОМОНом.

Про це повідомляє телеграм-канал NEXTA.

“Олександр Вихор з міста Гомель загинув від дій силовиків. Під час затримання Олександру стало погано, медичну допомогу йому вчасно не надали. Молода людина померла”.

Його мати Світлана розповіла TUT.BY що син не брав участі в акції протесту, а їхав до дівчини. За словами матері, Олександр – людина без шкідливих звичок, з вищою освітою, кандидат в майстри спорту з плавання – був аполітичний: не знав усіх кандидатів в президенти, не голосував на виборах. “Швидше за все, його схопили на зупинці …”, – припускає Світлана.

10 серпня о 5:12 він подзвонив рідним з незнайомого номера. Сказав, що його затримали з невідомої причини, обіцяв передзвонити. 12 серпня сім’я Вихор поїхала у відділення міліції писати заяву про зникнення людини. Дізнавшись прізвище Світлани, співробітники міліції запросили її в кімнату, де на столі стояв стакан з водою. Їй сказали, що Олександр помер.

“Вранці 13 серпня ми дзвонили слідчому, щоб дізнатися, як просувається справа по загиблому Саші. Нас поправили: “Він не загинув. Він помер від передозування наркотиків”. Що? Так він навіть не курив ніколи!”- розповіла сестра Олександра Ольга.

Коментуючи ситуацію в Білорусі, російська журналістка Юлія Латиніна зауважила, з посиланням на розповіді очевидця, який розповідав про однакові типові ситуації, що типові ситуації, які відбуваються з різними людьми можуть свідчити про централізований наказ діяти таким чи іншим чином.

Мовою оригіналу:

“Какие именно это типичные вещи? Первое — это массовые задержания. МВД нам официально говорит, что задержано 7 тысяч человек. Мне кажется, что эта цифра имеет примерно такое же отношение к действительности, когда МВД называет цифру участвующих в митинге. Потому что я посмотрела количество людей, которые на 1нваря 16-го года находились в Белоруссии в СИЗО, и это тоже около 7 тысяч человек. То есть если учесть, что перед выборами эти СИЗО почистили, очевидно, что если вместимость белорусских СИЗО около 7 тысяч человек, а люди находились в камерах по 40 человек в камере на 6 человек, при этом еще были тюремные дворики, спортзалы, — мне трудно понять, как эта сейчас названная цифра соответствует действительности. Вторая вещь — это сплошные беспричинные избиения. Вот с людьми обращались так, как будто не считали их людьми, а считали завоеванным населением. Вот Станислав Ивашкевич рассказывает. Его и других задержанных на вторые сутки — то есть понятно, что они уже не представляли никакой опасности — выводят на улицу и прогоняют сквозь строй, то есть бьют с обеих сторон палками”, – каже Латиніна.

В об’єктив оператора Assosiated Press під час протестів у Мінську ввечері 10 серпня потрапила загибель Олександра Тарайковського.

“Момент вбивства Олександра Тарайковського. Герой йде з піднятими вгору руками на карателів – ті просто його розстрілюють”, – йдеться в описі до відеозапису.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *